Gjør sin største investering: – Slippen gjør oss i stand til å sjøsette nybyggene selv

Nyheter
0

Salthammer Båtbyggeri bygger ny slipp som skal gå 55 meter utover i sjøen.

På verftstomten til det tradisjonsrike stålverftet Salthammer Båtbyggeri på Vestnes har det vært aktivitet siden 1896. En viktig forutsetning for å holde aktiviteten oppe innebærer å fornye seg i takt med behovene i markedet og stadig utvikle seg.

Nå holder verftet på med å gjøre sin største investering noensinne. De investerer 30 millioner kroner i en slipp i hallen. Slippen vil gå 55 meter utover i sjøen.

Ifølge daglig leder Lasse Stokkeland er investeringen i første omgang knyttet til nybygg. Men den vil også gir muligheten til reparasjon og vedlikehold i perioder med lavere nybyggaktivitet.

– Slippen gjør oss i stand til å sjøsette nybyggene selv, uten hjelp av flytekran, og vil gjøre at vi også kan ta opp båter, forteller han til iLaks.

Les også: Salthammer Båtbyggeri satser lokalt: – Dermed har vi hele verdikjeden for båtbygging på verftet

Service og stål
Den daglige lederen tror at satsingen vil gjøre verftet bedre rustet til å vinne nye prosjekter i et marked som etterspør nye og bedre løsninger.

– Dette har vært nødvendig for oss på grunn av at båtene er blitt større. Det vil gjøre oss mer effektive, og ikke minst bidra til å sikre kapasiteten vår på de prosjektene som vi ser på fremover, forklarer Stokkeland.

I tillegg til nybygg og service er selskapet leverandør av stål.

– Dette er noe vi ser vil øke fremover. Stålkompetansen vår kommer dermed av at vi har levert stålkonstruksjoner for andre og bygget stålskrog i lang tid, sier han.

– Vi leverer en del til Mesta som jobber en del på ferjekaier og på anlegg. Men vi har også bygget om containere til tribuner på fotballbaner, skyter han inn.

Daglig leder Lasse Stokkeland vil gjøre verftet bedre rustet til å vinne nye prosjekter. Foto: Kjartan Aa Berge

Det grønne skiftet
Stål gir ikke umiddelbart assosiasjoner til miljø- og bærekraft. Ifølge Stokkeland er dette en misforståelse.

– Vi bruker faktisk utslippsfritt stål på AQS-båtene vi bygger. Der er det null CO2, forteller han.

Han forklarer:

– Dette er stål som det svenske selskapet SSAB har levert til oss. De har en dokumentert prosess for et produkt som heter «SSAB Zero». Det er produsert i USA med nullutslippsbehandling og transportert med båt drevet med miljødiesel til Sverige. Og så er det valset og klargjort ved hjelp av energi fra vannkraft der, og deretter transportert til oss med lastebiler som går på biodiesel.

Bakerst i bildet ser vi at arbeidet med den nye slippen er godt i gang. Slippen skal gå 55 meter utover i sjøen. Foto: Kjartan Aa Berge

Trenger risikoavlastning 
Men selv om verftet er beredt til å utvikle nye bærekraftige løsninger, opplever de at det er stor forskjell mellom politiske visjoner og myndighetenes risikoavlastende rolle.

– Støtteapparatet er ikke så forferdelig verftsvennlig. Som verft er ikke vi fornøyd med dem, fastslår Stokkeland.

– Tenk på Enova og batteristøtte, for eksempel, der det har vært en stopp de siste årene. Slik det er nå kan vi ende med å plassere en dieselmotor i båtene, fordi batteriteknologien ikke er moden nok. Det er tankevekkende, bemerker han.

Verftssjefen er likevel ikke i tvil om at fremtidens fartøy blir utslippsfrie.

– Vi skal i den retningen, men jeg tror ikke at vi er så teknologimodne som det ble lagt til grunn, da den beslutningen ble tatt, avslutter han.

Den nye slippen vil gå utover i sjøen mot høyre i bildet. Foto: Kjartan Aa Berge