Fiskeridirektoratet mener Aquantum Leaps konsepter, Aquantum 12k og Aquantum 500k, har flere likhetstrekk med andre lukkede anlegg som er under uttesting, og har derfor valgt å avslå søknaden om 24 utviklingstillatelser.
Aquantum 12k og Aquantum 500 skal brukes til henholdsvis postsmolt- og matfiskproduksjon. iLaks har tidligere skrevet at selskapet bak konseptet, som i 2017 søkte om utviklingstillatelsene, vil bruke 1,2 milliarder kroner på prosjektet.
Fiskeridirektoratet har nå avslått Aquantum Leaps søknad for de lukkede konseptene, og kommet fram til at disse ikke oppfyller vilkåret om betydelig innovasjon.
– Velkjent teknologi
Fiskeridirektoratet har vurdert prosjektet opp mot andre blant annet Ecomerden og Aquadomen, og skriver at produksjon i lukkede anlegg i sjø er etter hvert å betrakte som velkjent teknologi. De lukkede anleggene Ocean TECH fra Wenberg Fiskeoppdrett og Pipefarm fra Lerøy Seafood Group har tidligere blitt vurdert til å falle innenfor ordningen med utviklingstillatelser.
«Både Aquantum 12k og Aquantum 500k innebærer noen nyhetselementer i utforming, sammensetning og størrelse. Fiskeridirektoratet vurderer at begge anleggene bygger på kjent teknologi og på de samme grunnprinsippene som det etter hvert betydelige antallet lukkede anlegg under uttesting og i drift», skriver direktoratet, som videre mener at konseptene til Aqualeap ikke bidrar til å løse akvakulturnæringens miljø- og arealutfordringer på bedre måter enn andre lukkede anlegg.
Bekymret for skadepotensialet ved rømming
Ifølge Aquantum Leap skal det settes ut 415.000 smolt i hver merd i Aquantum 12k, og utsett av 2.500.000 smolt i Aquantum 500k, noe som vil kreve dispensasjon fra kravet om at det ikke er tillatt med mer enn 200.000 fisk per produksjonsenhet i sjø.
«En av akvakulturnæringens største miljøutfordringer er genetisk påvirkning på villaks som følge av rømt oppdrettslaks. Dersom det skulle oppstå en situasjon som innebærer rømmingsfare fra et av disse omsøkte anleggene vil skadepotensialet ved rømming derfor være langt større enn ved dagens konvensjonelle anlegg. Fiskeridirektoratet finner grunn til særlig å reise spørsmål om Aquantum 500k vil være miljømessig forsvarlig», heter det i brevet fra Fiskeridirektoratet, som samtidig legger til at Aquantum Leap på nåværende stadium i prosessen har god kontroll på risiko og har identifisert flere relevante tiltak.
Nye usikkerhetsfaktorer
Aquantum Leap skriver ifølge direktoratet at det unike med Aquantum 500k er at størrelsen er betydelig større enn andre lukkede flytende anlegg. Fiskeridirektoratet mener dette ikke er en forbedring sammenlignet med mindre lukkede anlegg.
«Tvert imot er det Fiskeridirektoratets vurdering at den økte størrelsen på anlegget vil introdusere nye usikkerhetsfaktorer med så stor samlet biomasse i et lukket anlegg», heter det i brevet.
Avslutningsvis skriver Fiskeridirektoratet at Aquantum Leap har godtgjort at Aquantum 500k kan la seg realisere, men at det er mangler ved dokumentasjon til Aquantum 12k.