Giftgass tok livet av 10.000 laks i Lofoten

Nyheter
0

Røktere oppdaget dødfisken i et av Isqueen sine anlegg. De uvanlige temperaturene i nord skal ligge til grunn for hendelsen.

Ved selskapets lokalitet Eidisholman i Vestvågøy ble det oppdaget tusenvis av dødlaks tidligere denne måneden. Fisken skal ha dødd plutselig. Det skriver Lofotposten, som først omtalte saken.

Mattilsynet har fått opplyst av Isqueen at det skal dreie seg om 20 tonn laks med en snittvekt på rundt to kilo.

Bobler og uggen lukt
Isqueen mistenker at det er giftgass som har tatt livet av fisken. Sturing, gassbobler og lukten av råtne egg ligger til grunn for mistanken om hydrogensulfid (H2S). Det er også tatt sedimentprøver som lukter sterkt av gassen.

H2S er en giftig gass som medfører akutt fare for laks, og som særlig har ført til problemer i RAS-anlegg. Dette har blant annet landbasert-aktører som Atlantic Sapphire slitt med. Eidisholman er imidlertid et sjøanlegg med tradisjonelle merder.

Lokaliteten Eidisholman, utenfor Stamsund. Foto: Google maps

Ekstraordinære sommertemperaturer
Hydrogensulfid dannes ved at svovelholdige produkter brytes ned uten oksygen til stede – for eksempel ved nedbrytning av kloakk, gjødsel og fisk.

Produksjonssjef Henrik Svendsen i Isqueen opplyser til Lofotposten at dødsfallene vurderes utløst av perioden som har vært med uvanlig høye sommertemperaturer. Det har også vært uvanlig rolig sjø, og derfor redusert vannstrømning i anlegget. Svendsen uttaler også at selskapet følger situasjonen nøye.

– Situasjonen er nå under kontroll, takket være rask og målrettet innsats fra våre dyktige ansatte, veterinærer og fiskehelsepersonell som har fulgt opp situasjonen fra første dag, sier han til lokalavisen.

Høye sjøtemperatur i Nord-Norge har også ført til omfattende luseproblemer den siste tiden, særlig i sjøen sør for Senja. Varmen har gitt vekstbetingelser for lusa som man ikke har sett tidligere i denne regionen, som omfatter produksjonsområdene 9 – 12 (fra Bodø til Finnmark).

Kilde: Manolin

Les også: – Vi har valgt å slakte enkelte enheter for å få kontroll

Les også: Lusesjokk i nord: – En ekstraordinær situasjon som vi er meget bekymret for

Les også: SalMar-lokalitet ved Senja hadde nesten seks voksne hunnlus per fisk