Fisk som spiser fôr med den nylig godkjente planteoljen får mer omega-3, bedre pigmentering og færre mørke flekker i kjøttet, ifølge Nofima.
Verden klarer ikke å produsere nok ingredienser med marine omega-3-fettsyrer, og etterspørselen er større enn tilbudet, skriver Nofima i en pressemelding.
Forskerne i Nofima har undersøkt effektene av den plantebaserte oljen Aquaterra i fiskefôr. Oljen er utvinnet av genmodifisert raps, og ble godkjent for bruk av Mattilsynet i fjor sommer.
Marine omega-3 fettsyrer
Bente Ruyter, seniorforsker hos Nofima, har i mange år forsøkt å finne ut hvordan oppdrettslaksen kan få et høyere innhold av omega-3 i kroppen.
Et svar er olje fra genmodifisert raps. Rapsvarianten produserer nemlig marine omega-3 fettsyrer.
– Det er gjort forskning gjennom mange år for å se om denne oljen er egnet i fiskefôr, sier hun.
Les også: GMO-raps godkjent for fiskefôr
– Fisken blir sunnere
Forskerne konstaterer at det er den: Når oljen brukes i fiskefôret, får fisken bedre ytelse, mer omega-3 og færre mørke flekker og bedre rødfarge i kjøttet.
Det gjør at fisken blir sunnere, og ser bedre ut, enn om den kun fôres med standard planteolje, ifølge Nofima.
Laksen trenger et visst nivå av omega-3 i fôret for at fileten skal få den delikate rosafargen som folk flest ønsker. Forskningen til Nofima viser at den omega-3-rike oljen reduserte forekomsten og alvorlighetsgraden av mørke melaninflekker i laksefileten.
Stort potensiale for vekst
I år 2000 utgjorde fiskeolje rundt 30 prosent av fôret til laksen. I 2020 var andelen nede i ti prosent, skriver Nofima.
– Forskningen vår har vist at det ikke er sunt for laksen å gå så lavt. Den blir mindre robust og kjøttet får dårligere farge. Ergo har næringen begynt å øke nivået av omega-3-fettsyrer i fôret igjen, forteller Ruyter.
– Produksjon av genmodifisert canola i verden har stort potensiale for vekst, og blir antagelig en viktig, ny kilde til omega-3 i fôret.
Canola er navnet på rapsvarianten som oljen er utvinnet fra.