Ap-veteran melder seg ut av partiet etter oppdrettsvedtak i Vega

Nyheter
1512

Martin Skjefstad (Ap) trekker seg ut av partiet med umiddelbar virkning.

I forrige uke ble det kjent at Marine Harvest får midlertidig tillatelse til oppdrett i Vega verdensarvområde. Næringsråd i Nordland, Ingelin Noresjø (KrF), sa de kom til et punkt hvor de ikke kunne vente lenger. Søknaden fra Marine Harvest ble sendt inn for tre år siden. Ketil Kjenseth (V), leder i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget, mente vedtaket var forhastet.

Det mener også Martin Skjefstad, som er inni sin fjerde periode som fylkespolitiker for Ap i Nordland, skriver Brønnøysunds Avis.

Han sier han er klar over at søknaden har ligget lenge, men at han forventer at partene respekterer prosessen. Ifølge Skjefstad har Ap og Sp frontet avgjørelsen om å gi tillatelse til Marine Harvest.

– Jeg synes dette er direkte usselt gjort. Jeg forstår argumentet som handler om arbeidsplasser, men jeg hadde forventet at de holdt ei linje. Jeg registrerer at det er krefter i Ap som er så sterke at det har blitt en konfrontasjon mellom kapital og kultur og at de har tatt stilling for kapitalen. Dette var ingen tung avgjørelse, sier han.

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll understreker det i intensjonsavtalen som ble inngått i forbindelse med innskrivingen på UNESCOs verdensarvliste, ble vektlagt at det måtte tilrettelegges for annen næringsvirksomhet, også havbruk.

– Det er ikke slik at ikke Ap er opptatt av kultur. Dette er også viktig. Det er ikke kapitalen som rår. Vi er ikke interessert i at verdensarvstatusen opphører for vi mener dette har vært en berikelse for kommunen og for Nordland. Men nå er dette inne i en prosess og vi har et ansvar for dem som har søkt. Derfor ble det gitt en midlertidig tillatelse, sier Norvoll.