Fylkesrådet hardt ut mot skoleplanene til Nordly: – Ikke plass til både offentlig tilbud og friskole

Nyheter
579

Fylkesrådet i Nordland ønsker ikke Havbruksakademiet Nord skal starte opp et friskoletilbud innen naturbruk og akvakulturfag på Leknes i Lofoten. De mener etableringen vil være en trussel mot det offentlige skoletilbudet i regionen.

I januar lanserte Jim-Roger Nordly i Nordly Holding (morselskapet til STIM) og to andre eiere den videregående skolen Havbruksakademiet Nord. Skolen skal tilby et treårig utdanningstilbud innen akvakultur, og de første elevene skal etter planen være på plass høsten 2021.

Men nå møter Nordly & co. motstand. I en pressemelding fra Nordland fylkeskommune går det fram at fylkesrådet fraråder etablering av friskolen. Dette i forbindelse med at Havbruksakademiet Nord har søkt Utdanningsdirektoratet om godkjenning av etableringen. I en høringsuttalelse er fylkesrådet svært kritisk til planene.

– Nordland nå opplever en betydelig elevtallsnedgang som vil være gjeldende i flere år fremover. Friskolen i Lofoten vil komme i direkte konkurranse med dagens etablerte tilbud og utgjøre en risiko for fortsatt drift av dette. Elevgrunnlaget i denne regionen er ikke stort nok til at det er plass for både dagens offentlige tilbud og den omsøkte friskolen. Det er særlig tilbudene våre ved Vest-Lofoten og Sortland videregående skoler som denne etableringen vil være en trussel for. Får vi for få søkere i framtiden til videregående skole, må våre tilbudet legges ned, advarer fylkesråd for utdanning og kompetanse, Hild-Marit Olsen (Ap).

Saken skal fremmes for behandling i fylkestinget i juni.

Mener ungdommer må få velge selv
Jim-Roger Nordly skriver i en e-post til iLaks at han ikke er overrasket over uttalelsene til fylket.

Jim-Roger Nordly, eier av Nordly Holding. FOTO: Andreas Witzøe

– I enkelte politiske kretser er ideologien langt viktigere enn resultatene av den politikk som føres. Meg bekjent har fylkeskommunen vært mot alle private skoleetableringer av denne type i Nordland. Som det tydelig fremgår av uttalelsen er det for dem viktigere at ungdommen er elev på en fylkeskommunal skole enn at eleven selv kan velge sin karrierevei, skriver Nordly.

Han mener ungdommer selv må få velge liv og karriere etter eget ønske.

– Selvsagt trenger mange ungdommer råd og veiledning, men den hjelpen får de fra foreldre samt lærere og rådgivere i skoleverket. Dette skal i hvert fall ikke avgjøres av en sentral politisk komitee, mener Nordly.

– Jeg har full tillit til at overordnet myndighet
Han skriver også at han synes det er «bemerkelsesverdig», at fylket er bekymret for konkurranse fra lokale aktører som vil tilby ungdom utdanning i havnæringene, når det er mindre enn et år siden de selv foreslo å legge ned fiskeriklassene på samme sted.

I november i fjor innstilte fylkesrådet på legge ned 29 linjer i Nordlands videregående skoler. Fylkestinget i Nordland vedtok 2. desember å beholde fire av linjene.

– Forslaget om nedlegging protesterte vi da også kraftig mot, selv om selvsagt også denne utdanningen kunne blitt tilbudt i privat regi, skriver Nordly.

Nordly hevder de fikk massiv støtte for planene fra «flere titalls bedrifter», som ønsker elevene velkommen som lærlinger og ansatt, da ideen ble lansert.

– Det viktige spørsmålet som må stilles til politikerne er hvordan de kan få seg til å fraråde et undervisningstilbud som gir ungdommene våre sikre, spennende og godt betalte jobber i en næring som går for full fart selv når resten av samfunnet går på tomgang og har mer enn 400.000 arbeidssøkere, undrer Nordly.

Han sier de jobber videre med prosjektet, og at skolen skal starte opp som planlagt til høsten neste år.

– Jeg har full tillit til at overordnet myndighet ser bort fra denne uttalelsen fra Nordland Fylkeskommune og innvilger vår søknad, avslutter Nordly.