Havbruksakademiet Nord er etablert og satser på inntak av de første elevene høsten 2021.
– Mens sysselsettingen i norsk havbruk går rett til værs, handler diskusjonene om havbruksrettede videregående studietilbud oftere om nedlegging enn om utvikling. Det er bakgrunnen for at Nordly Holding (morselskap til STIM) sammen med to andre eiere nå etablerer Havbruksakademiet Nord, skriver STIM i en pressemelding torsdag morgen.
Den videregående skolen skal tilby et 3-årig utdanningstilbud innen akvakultur på Leknes i Lofoten.
– Vi ser at det offentlige sliter med å bygge ut et tilbud som står i forhold til behovene og mulighetene som ligger i norsk havbruk. Da tenker jeg at næringen selv bør involvere seg i rekrutteringen på et tidligere tidspunkt enn man kanskje gjør i dag. Slik sett er ikke dette å anse som noen finansiell investering for oss da det heller ikke er anledning til å ta utbytte fra private skoler, men heller noe vi gjør rett og slett fordi det er viktig å sikre økt kompetanse og god rekruttering til næringen, sier Jim-Roger Nordly.
For et privat skoletilbud av denne typen gjelder ingen geografiske begrensninger i inntaket, slik at elever fra hele Norge kan søke om studieplass.
– Vi ønsker nasjonal rekruttering inn til denne linjen, og jeg tror kombinasjonen av et godt faglig tilbud sammen med alt det andre Lofoten har å by på vil gjøre dette til et attraktivt alternativ for elever også fra andre regioner og fylker, sier Nordly.
Han viser til at andre private aktører som Val videregående skole i en årrekke har vist at det er mulig å tilby gode videregående akvakulturstudier.
Med på eiersiden har Nordly Søren Fredrik Voie, som har bakgrunn blant annet som direktør ved Høgskolen i Nord-Trøndelag og rektor ved Vest-Lofoten videregående skole, samt Norsk Havbruksakademi som allerede har etablert et lignende tilbud i Brønnøysund.
– Erfaringene fra Brønnøysund er fantastisk gode, og vi ser at de har lyktes med å lage et faglig godt tilbud som appellerer til ungdommene som skal drive oppdrettsnæringen videre i årene som kommer. Ikke bare trenger næringen dyktige røktere og fagarbeidere ute på anleggene, men også de som ser for seg andre typer jobber innen havbruk vil ha stor nytte av denne studieretningen, som en ballast inn i videre studier på universitet eller høgskole. Man får artium, men også god kjennskap til hva praktisk havbruk dreier seg om. Alle som jobber i eller med denne næringen vil ha nytte av det, avslutter Nordly.