Første oppdrettsanlegg i Norge med desinfeksjon av avløpsvann

Nyheter
1084

Sterner AS har levert Wedecos helt nye UV-system for avløpsvann, DURON, til Tjeldbergodden Settefisk AS.
Kunden har god erfaring med Wedeco UV fra før. De har fire BX1800 på innløpsvannet. Men dette er ikke bare det første Duron-anlegget i Norge; det er det andre som er installert i Europa og det femte på verdensbasis. 

Det skriver nettavisen Vanytt.no.


UV-system for inntil 7000 m3 avløpsvann per time. Noe av det spesielle med Duron er lampenes plassering i vannstrømmen og det meget servicevennlige designet.

Erfaring
– Wedeco har lang erfaring med UV-lamper som står på tvers av vannstrømmen, og de har systemer der lampene ligger nedsenket og løftes ut av en renne for vedlikehold. Duron-systemet kombinerer disse prinsippene, forteller Jarle Rønhovde ved Sterner AS.

Noen enkle braketter festes på betongveggene i en definert kanal. Til disse brakettene festes en ramme som holder et antall lampemoduler á 12 lamper. Lampene står i 45 graders  vinkel ned i vannet. Lampene, eller rettere kvartsglassene, er forsynt med pneumatisk drevne viskerringer.

Sluseport regulerer
For å holde vannstanden i rennen konstant, består leveransen også av en automatisk sluseport, som styres av nivåmålere. Den øverste delen av lampene stikker opp av vannet, slik at lampene enkelt kan trekkes opp og skiftes. For mer omfattende service, renhold og vedlikehold, kan hver enkelt modul sveives opp og ut av vannet. Ved at de da beholder vinkelen på 45o, sparer de plass og letter tilgangen for rengjøring og service.

Få lamper stor vannføring
Både UV-lampenes skrå stillingen i vannstrømmen, lampenes innbyrdes plassering og de nye høyeffektive Ecoray-lampene på 600 W gjør at relativt få lamper kan behandle en stor vannføring. 

Det nye anlegget til Tjeldbergodden er designet for en vannføring mellom 3000 og 7000 m3/t. Med en UV-transmisjon på 90 prosent T10 har det resultert i tilsammen 72 UV-lamper fordelt på to rekker med 3 moduler i hver.

Sikkerhet
Tjeldbergodden Settefisk bruker spillvarme fra kjemisk industri til å oppdrette laksen fram til ca 500 gram før den sette i sjøen. Man kan om ønskelig heve temperaturen med åtte grader. Dermed får fisken en pangstart i vekst og blir mindre utsatt for luseangrep.

Det er den nære avstanden til et annet oppdrettsanlegg som er bakgrunn for kravet til desinfeksjon. Det er Fylkeskommunen i Møre og Romsdal som står bak kravet.