Først trakk han inn EU-kommisjonen i slaktebåtsaken. Nå har han også kontaktet Erna Solberg

Nyheter
1083

Den danske EU-parlamentarikeren Søren Gade (V) advarer igjen om forverrede handelsvilkår med EU i kjølvannet av slaktebåtsaken.

I august skrev iLaks at Søren Gade, som er nestleder i EU-parlamentets fiskeriutvalg, gikk hardt ut mot mot den norske regjeringens håndtering av Hav Line-saken. Gade mente Norge, med saken, svekker EUs og sin egen posisjon i forhandlingene om fisk etter brexit.

– Norges posisjon er meget uheldig. Norge får ingen venner i EU og i fiskerikretser med den regelen (krav til innenlands sortering av produksjonsfisk), hvor vi har tøffe forhandlinger med Storbritannia om brexit, uttalte han til Børsen.

«Norwegian Gannet». Foto: Preben Andersen

Gade trakk inn EUs fiskerikommissær Virginijus Sinkevičius i saken. 4. november sendte han også et brev til statsminister Erna Solberg, der han skriver at Norge vil få forverrede handelsvilkår med EU.

– Norges ensidige krav om at fisk skal bringes i land i Norge før eksport til blant annet EU, og en uheldig kobling til Brexit-forhandlingene, kan føre til en uhensiktsmessig utvikling av relasjonen mellom Norge og EU, skriver Gade i brevet, som første gang ble omtalt av Nett.no.

Mandag omtalte også NRK brevet. Ifølge utenriksminister Dominic Saab kan dette bli den siste uken med intensive samtaler knyttet til brexit-forhandlingene, skriver statskanalen.

Da fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) ble bedt om å kommentere uttalelsene til Gade i august, svarte han i en e-post:

«Reglene er nasjonale og faller utenfor EØS-avtalen og handler om omdømmet for norske fiskeriprodukter i utlandet. Det er vanskelig å se, at dette har relevans for europeisk fiskeindustri, da produksjonsfisken sorteres og feilrettes i Norge før eksport.»

Les også: Staten anker tingrettens dom i «Norwegian Gannet»-saken