Forbereder seg på farens avgang i Agrosuper: – På et eller annet tidspunkt må de overta ansvaret

Nyheter
1042

Agrosuper-grunnlegger Gonzalo Vial Vial ser til sine tre døtre, ikke sønnen, når fremtiden for matkonglomeratet skal stakes ut.

Det tok over 60 år for Gonzalo Vial Vial å bygge opp Agrosuper, og kulminerte med oppkjøpet av Chiles største oppdretter, AquaChile. Nå har Vial Vial begynt å forberede sin avgang ved å inkludere barna i prosessen, skriver La Tercera.

Vial Vial har de tre døtre og en sønn: Maria Cristina Vial Concha, María del Pilar Vial Concha, María José Vial Concha and Gonzalo Vial Concha. Hver av barna eier rundt 24 prosent av aksjene i selskapet, mens faren eier resten.

Det store spørsmålet, ifølge avisen, er hvordan og hvor mye barna skal bli involvert i den daglige driften av selskapet fremover.

– Litt etter litt har døtrene blitt involvert. På et eller annet tidspunkt må de overta ansvaret, skriver avisen.

Anstrengt forhold
Ifølge avisen startet Gonzalo Vial Vial forberedelsene til avgangen allerede i 2011. I fjor dro døtrene på tur til den sørlige delen av landet for å lære mer om lakseoppdrett. Gjennom tre dager fikk de se hvordan oppdrettsnæringen fungerer. I etterkant har de også deltatt på månedlige møter om driften i selskapet.

Men Vial Vials eneste sønn, Gonzalo Vial Concha, er ikke involvert. Lokale medier skriver at han er «langt unna prosessen».

Hvorfor er ikke sønnen tiltenkt en rolle i driften av Agrosuper?

Det antydes av de samme mediene at forholdet mellom far og sønn er «anstrengt». Mens far og døtre har hatt levd en tilsynelatende støyfri tilværelse, har Gonzalo jr. vært involvert i flere negative episoder.

En av de største skandalene er rollen i den såkalte «Caval-saken», en korrupsjonsskandale som rystet Chile i 2016. Svigerdatter til tidligere president Michelle Bachelet, Natalia Compagnon og 12 andre ble siktet for korrupsjon. Blant disse, sønnen til Vial Vial. Gonzalo jr. var den første og største kunden til selskapet Caval, skriver avisen Que Pasa.  Han skal ha betalt over 14 millioner norske kroner i løpet av et år for ulike konsulenttjenester. Ifølge Gonzalo jr. ble han lurt av Compagnon til å tro at en større svindel var på gang i Agrosuper, og han ga henne og Caval grønt lys til å finne de ansvarlige.

Denne saken kom forøvrig få år etter at Gonzalo jr. skal ha blitt lurt av en sin egen sikkerhetsrådgiver, som hevdet at ansatte i Agrosuper planla å kidnappe hans barn. Resultatet ble at Gonzalo jr. av frykt tok med seg familien fra hjembyen Rancagua til Santiago, skriver Ciper.

Sluttet i Agrosuper
Disse episodene skal ha skapt splittelse i forholdet mellom far og sønn, men Gonzalo jr. brøt lenge før dette med faren på det forretningsmessige plan. Trangen til uavhengighet har vært en drivkraft for sønnen fra tidlig av.

Etter å ha jobbet i rundt to år i Agrosuper, forlot han selskapet for å starte for seg selv. Det første forsøket på å slå gjennom innen meglerbransjen gikk ikke så bra. På slutten av 80-tallet startet han Graneles de Chile, som leverer blant annet korn til ulike bedrifter. Selv om også denne bedriften slet litt i starten, så sies det at det var en kontrakt med farens selskap, Agrosuper, som gjorde at inntjeningen skjøt fart. I dag, selv om det har gått tregere det siste tiåret med økende gjeld, er selskapet den største importøren og distributøren av korn til blant annet laks, gris og kylling.

– Jeg observerte hvilke logistikkproblemer far hadde i Agrosuper, og det slo meg at det behovet kunne dekkes, sier Gonzalo jr. om bakgrunnen for etableringen av selskapet.

Men det er ikke bare forretningsmessig far og sønn har gått hver sin vei. Også innenfor deres hovedlidenskap, hester, har de tatt separate veier. Faren er ansett som en av de viktigste hesteoppdretterne i Chile, men likevel startet Gonzalo jr. sin egen gård – Las Callanes.

– Uavhengigheten som Gonzalo jr. søkte med hesteoppdrett har også gått igjen i forretninger, sier en kilde til La Tercera med kjennskap til familien.