Framo Aquaculture tilpasser seg de nye måtene å drive lakseoppdrett.
– Vi satser tungt på akvakultur fremover. Det er er et spennende marked, sier Geir Helgesen, leder for markedsføring, kommunikasjon og utvikling i Framo.
Akvakulturavdelingen hos Framo startet opp i 2018. Etter at Fusa-selskapet fikk LiftUP inn i stallen i 2021, har satsingen i stor grad handlet om LiftUP-produktene (som kan samle opp både dødfisk og slam) og sirkulasjonspumpesystemer.
Produkter står linet opp på kaien, mellom produksjonshallen og Bjørnafjorden. I rundt 30 år har LiftUP levert systemer til tradisjonelle, åpne merder i sjø. Men i dag satser flere og flere på lakseoppdrett i dypet, og lukkede anlegg både til sjøs og på land. Framo forstod tidlig at nye driftsformer ville komme, ifølge Terje Ljones, direktør for Framo Aquaculture.
Alle mann til pumpene
– Vi skjønte allerede da vi bestemte oss for å utvikle akvakulturdelen i Framo, i 2018, at mye av veksten fremover vil komme i semilukkede eller lukkede anlegg. Det betyr mer skjerming, og da må man begynne å pumpe store mengder vann i anleggene, sier han.
Og er det én ting de kan, ifølge Ljones, så er det å pumpe store vannmengder.
– Det har vi holdt på med siden 60-tallet, eksempelvis på offshore-installasjoner. Og i lukkede anlegg har man behov for mye vannsirkulasjon. Det er spennende tider, når det går mot mer lukket og mer på land, fortsetter han.
Ljones illustrerer at en sirkulasjonspumpe kan flytte inntil omtrent to svømmebasseng i minuttet. Av typen standard skolebasseng på 25 meter. Framo leverer sirkulasjonspumper til både lukkede sjø- og landanlegg.
Nylig fikk Framo oppdraget med å levere pumper til Arctic Seafarms landbaserte anlegg i Nesna kommune. Ifølge totalentreprenøren Eyvi, ble Framo valgt som leverandør nettopp på grunn av sin lange erfaring med pumper.
– Det som gjør det spennende
Framo er også med i et stort slam-prosjekt i Hardangerfjorden, der de bidrar med LiftUP-teknologi til slamoppsamling fra åpne merder. Opptak av slam er også på agendaen for nedsenkede og lukkede anlegg.
Ljones forteller at en av grunnene til at Framo var interesserte i LiftUP, var muligheten for å integrere slam og dødfisk inn i Active Flow Control systemet (et samspill mellom pumper, innløpsdyser og slamfeller for å skape et optimalt miljø i kar eller merd). På et landbasert anlegg i Hardanger har de testet Active Flow Control, sirkulasjon, slam og dødfiskoppsamling.
– Dette er nok noe som kommer på mange landanlegg etter hvert, sier Ljones.
Les også: Slam i vinden for Framo: – Fokuset hos oppdrettere og myndigheter har snudd
De har også benyttet systemet på store, lukkede anlegg i sjø.
– Med Active Flow Control kan vi i lukkede- eller landanlegg styre vannstrømmen, og klare å samle slam i en mer konsentrert stråle, slik at slammet ikke går med hovedstrømmen ut. Det er mindre krevende å rense en liten, konsentrert vannstrøm med slam, enn det samme slammet i en stor mengde vann, forklarer Ljones.
– Vi har holdt på i 50-60 år med vannpumping. Erfaringene herfra tar vi med oss inn i dette arbeidet, der vi kan utvikle det videre. Det er det som gjør det spennende; at vi kan ta kompetansen og erfaringen fra vannpumping i andre næringer inn i dette med lukket og landbasert oppdrett, og skape nye muligheter, sier kollega Helgesen.
Nå snakker alle om det
«Fremtidens oppdrettsanlegg vil bestå av både semi-lukkede anlegg i sjø, lukkede anlegg i sjø, og lukkede anlegg på land,» konstaterer Framo på sine nettsider. Også dypdrift, der Lerøy og AKVA group er blant dem som går i bresjen, må de tilpasse systemene for.
– For få år tilbake var dette nesten for en kuriositet å regne. Noe spennende, som man lurte på om ville virke. Det har vært en rivende utvikling der – nå snakker alle om dypdrift, sier daglig leder i Framo LiftUP, Magnus Holmefjord.
I forhold til tradisjonelle merder, der man får drahjelp av bølgebevegelser, vind og strøm til å føre dødfisken mot oppsamleren i vannet, er nøtene i nedsenkede merder i et mer stillestående miljø.
– Om det er helt stille, vil man risikere at en dødfisk ligger i ro. Man ønsker noe bevegelse i noten for å få dødfisken inn mot LiftUP’en, der håven ligger. Vi jobber med design og løsninger for dette i dypet, i samarbeid med AKVA group, forteller Ljones.
– Dypdrift er kjempespennende. Det er imponerende hvor raskt oppdrettere hiver seg på nye løsninger her, sier Holmefjord.
Les også: – Tror det vil være en mosaikk av nye produksjonsformer