Alle oppdrettsanlegg skal holde seg under et bestemt lakselusnivå for å hindre smitte til andre oppdrettsanlegg og villfisk.
– Ikke alle klarer det. Det er viktig å få luket ut disse lokalitetene fordi de ødelegger for andre og bidrar til flere behandlinger, økt resistens og dårligere fiskehelse og fiskevelferd, sier Knudtsen.
Tre nye har fått varsel om redusert produksjon
I gjennomgangen av lakselustallene har Mattilsynet plukket ut anlegg som har hatt langvarige overskridelser og vurdert redusert produksjon på disse lokalitetene.
– Langvarige overskridelser kan være et uttrykk for at produksjonen er for stor på lokaliteten og at oppdretterne mangler behandlings- og utslaktingskapasitet. De kan derfor få redusert produksjon for minimum et utsett, forteller Knudtsen.
I gjennomgangen av lokaliteter som skal sette ut fisk til høsten, er det tre lokaliteter som nå får varsel om redusert produksjon for et utsett.
Her er oversikten over hvilke selskaper og lokaliteter som har fått varsel om redusert produksjon. Listen oppdateres etter hvert som varsel blir sendt ut.
Oppdretterne som får redusert produksjon kan øke den igjen når de har vist at de klarer å holde seg under lakselusgrensen.
Han understreker at redusert produksjon på enkeltlokaliteter kommer etter at andre tiltak ikke har virket godt nok.
– Det vi gjør nå er å ta for oss dem det gjelder, og ikke skjære alle oppdrettere over én kam, forteller Knudtsen.
Lik behandling for alle
Mattilsynet er opptatt av at alle skal behandles likt. Derfor er det laget både kriterier for hva som skal til for at anlegg blir pålagt redusert produksjon og en intern retningslinje som sikrer at alle behandles likt uavhengig av hvor i landet anlegget ligger.
I tillegg er det gjennomført felles opplæring for alle som skal arbeide med dette og Mattilsynet har en egen gruppe som dessuten går gjennom og kvalitetssikrer at vedtakene om redusert produksjon er riktig og enhetlig behandlet.
– Vi håper tiltaket på sikt vil være med på å redusere lakseluspresset generelt og virke forebyggende. I tillegg håper vi at oppdretterne i enda større grad koordinerer og samarbeider om lakselusbekjempelsen, avslutter Knudtsen.