– Så mye som en av fem verdensborgere kan ha spist atlantisk laks minst én gang i løpet av det siste året, viser estimater vi har gjort. Det betyr at vi ikke lengere snakker om en introduksjonsfase for laksen i verdensmarkedet, men en vekstfase, oppsummerer Bjørn-Erik Stabell, markedssjef for laks og ørret i Norges sjømatråd.
Norge eksporterte i fjor 960 000 tonn laks til en verdi av 39,8 milliarder kroner. Laksen eksporteres til om lag 100 ulike land, der 651 000 tonn finner veien EU, spesielt Frankrike. De 15 siste årene har lakseeksporten hatt en jevn økning, men de neste 15 årene vil det ta enda mer av, ifølge Stabell.
– Det skyldes at de fleste nå kjenner til laksen, men også fordi sjømat generelt oppfattes som sunt og følger en trend der folk er mer helsebevisste. Her passer laksen inn siden den er full av omega-3. I tillegg blir vi flere på jorda. I 2050 passer verden ni milliarder mennesker. Samtidig ser vi at middelklassen vokser, spesielt i Asia. Verdens middelklasse utgjør i dag 1,7 milliarder mennesker. De tar seg råd til å kjøpe mat som gir dem ekstra nytelse, som laks.
Forventninger til det tyske markedet
I dag spises laksen hovedsakelig til middag – enten stekt, grillet eller ovnsbakt. Laksen spises også kald, for eksempel røkt. I tillegg har sushisalget eksplodert og introdusert laksen for yngre forbrukere.
– Dette markedet utgjør ikke et så stort volum ennå, men det har gjort at unge er blitt kjent med det å spise laks. Derfor kan vi vente at fremtidens 40-åringer vil spise mer laks enn dagens 40-åringer.
I Europa er det tyske markedet og deres 82 millioner innbyggere spesielt interessant. Der har hjemmekonsumet økt med 17 prosent bare de tre første månedene i år.
– Sammen med Italia, der konsumet har økt med fire prosent i samme periode, er Tyskland det europeiske markedet som vokser raskest. De har forholdsvis lik matkultur som oss, men også en dagligvarestruktur med lavprisbutikker som ligner Norge. Dermed får innbyggerne lett tak i laksen, forklarer Stabell.
Venter norske tilstander
Norge har i løpet av noen år gått fra å være et marked preget av fryste produkter til å bli et betydelig vekstmarked for ferske matvarer. I denne matrevolusjonen leder sjømat utviklingen, og fremst står laksen med 47,4 prosent av den totale verdiveksten innen fisk, ifølge tall fra AC Nielsen.
Stabel tror på lignende utvikling også i Tyskland.
– Det gjør at vi vil fokusere ekstra på dette markedet fremover, men vi jobber også med å få laksen inn i flere andre sentraleuropeiske land. Det gjelder også i Tyrkia og nye land i Sørøst-Asia. I de etablerte markedene vil vi jobbe med å få forbrukerne til å spise laks oftere. Det gjør vi i samarbeid blant annet med produsentene. De har vært gode på å respondere på markedsveksten ved å komme med nye produkter, avslutter Stabell.