Statsråd Odd Emil Ingebrigtsen har aldri hatt laks på kroken før, men utenfor Ballstad i Lofoten fikk han napp på første forsøk.
– Oi, se her ja. Den river godt i snøret, sier han til TV2.

Når han gjør opp fisken, velter det røde rogna ut av buken.
– Denne rogna vil vi ikke ha i norske lakseelver, sier fiskeriministeren.
Fremmed art
Pukkellaks er en fremmed stillehavsart som ble satt ut på Kolahalvøya i gamle Sovjetunionen på 50-tallet. Den sprer seg sprer seg nå raskt og kan påvirke økosystemene i norske elver.
Som en fremmed art i Norge som kan gjøre stor skade på stedegne fiskearter og annet biologisk mangfold. Den har stor evne til å spre seg og etablere nye tallrike bestander. Arten har spredt seg til Norge etter storstilte utsettinger for kommersielt fiske på Kolahalvøya.
På oppdrag fra Miljødirektoratet har NINA ledet arbeidet med forslag til handlingsplan mot pukkellaks i samarbeid med Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Basert på forslaget til handlingsplan har Miljødirektoratet gitt sine anbefalinger om prioritering av tiltak mot pukkellaks til Klima- og miljødepartementet.
Les også: Fisket 1.000 pukkellaks på ett døgn
Buffersone
Som hovedtiltak foreslår handlingsplanen å iverksette effektiv utfisking av pukkellaks i området fra Tana til Grense Jakobselv. Dette medfører tiltak i 15 elver. Både i 2017 og 2019 var det elver i Øst-Finnmark som fikk det største antallet gytemodne pukkellaks.
– Det største innsiget av pukkellaks skjer i elvene i Øst-Finnmark, derfor er det her det er aller viktigst å rette innsatsen. Dersom vi greier å fiske ut det meste av pukkellaksen i dette området, vil vi få etablert en buffersone mot pukkellaks fra Russland. Dette vil være et viktig tiltak for å hindre videre spredning av pukkellaks mot vest og sør i Norge, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Fotograf: Erling Kåre Stenevik / Havforskningsinstituttet