Fiskeridirektoratet: – Vi ser at antall rømmingshendelser har stabilisert seg de siste årene

Nyheter
983

Direktør for kyst- og havbruksavdelingen i Fiskeridirektoratet, Øyvind Lie, sier det ble gitt pålegg i ni saker relatert til rømming i fjor.

Onsdag skrev iLaks at foreløpige tall viser at totalt 142.975 laks og 674 regnbueørret rømte fra norske merder i 2018. Over to tredjedeler tilhørte Mowi.

– Vi ser at antall hendelser har stabilisert seg de siste årene. I fjor var det et fåtall større hendelser som gav størst utslag på rømmingstallene. Disse sakene er fulgt opp med pålegg om utfisking i vassdrag i etterkant, sier Øyvind Lie i Fiskeridirektoratet til iLaks.

Øyvind Lie. Direktør for Kyst- og havbruksavdelingen i Fiskeridirektoratet. FOTO: NIFES

Ifølge Lie det gitt pålegg i ni saker relatert til rømming i 2018. Antall registrerte rømmingshendelser i 2018 var 42, mot 38 året før. I 2016 var antallet 43.

Utfordring med ukjent kilde
Ifølge Lie er det spesielt én utfordring i forbindelse med rømmingene.

– Vi ser dessverre fortsatt en del hendelser med rømminger uten kjent kilde, og selv om disse er færre i antall, krever de langt flere ressurser, sier han til iLaks.

Digital løsning for rapportering
Lie sier at rapportering av rømmingshendelser er en av nøkkelfaktorene i direktoratets arbeid med å begrense rømmingen.

Fra 1. februar må rømming og mistanke om rømming meldes inn elektronisk, og gamle papirskjema kan ikke lenger brukes. Ifølge Lie gjør løsningen det lettere for oppdretter å oppdatere antallet rømte fisk og senere sende inn en fullstendig oversikt.

– Vi får bedre oversikt, kan raskere iverksette tiltak som gjenfangstfiske og overvåkning, vi får utført et mer målrettet og effektivt tilsyn og får bedre statistikk om rømminger, avslutter Lie.