Fishglobe kan få to utviklingstillatelser

Nyheter
913

Delvis avslag for for Fishglobe, som opprinnelig søkte om tre utviklingstillatelser.

I september i fjor fikk Fishglobe beskjed om at konseptet deres falt innenfor ordningen med utviklingstillatelser. Torsdag kveld melder direktoratet at de vil gå videre med behandling av søknaden oppad begrenset til to tillatelser på 780 tonn.

Fishglobe er en globeformet, lukket, flytende produksjonsenhet for oppdrett av fisk. Enheten er helt lukket i toppen.

Fishglobe har etablert et samarbeid med industrielle investorer i et felles selskap RyFish. RyFish er innehaver av en tillatelse til akvakultur av matfisk til forskning på 780 tonnmed varighet fra 1. desember 2017 til 1. desember 2022, for utvikling av anlegget Fishglobe V5. Dette er et postsmoltanlegg på 3.500 kubikk med kapasitet på 250 tonn fisk.

I oktober ble Fishglobe V5 løftet til sjø, og det fylles med 200.000 smolt i oktober.

Fishglobe V6, som søknaden omhandler, vil være et fullskala matfiskanlegg.

Enig at konseptet må testes med høy fisketetthet
Ifølge Fishglobe er det behov for tre tillatelser over fem år for å utvikle og optimalisere de biologiske og økonomiske effektene av teknologien. Selskapet mener også at forskningstillatelsen på 780 tonn for å teste ut Fishglobe V5 til postsmoltoppdrett er for liten til å teste ut Fishglobe V6 til matfiskoppdrett.

Planen er at V5 skal ligge cirka et år i forkant, slik at erfaringene kan brukes og implementeres i bygging og uttesting av V6 for matfisk. Forskningstillatelsen for V5 vil erstatte en pilotfase, i tillegg til at det har vært uttesting med mindre prototyper før denne ble bygget.

Fishglobe mener det er viktig å teste ut konseptet med maksimal fisketetthet, som er opplyst å være 75 kg/m3.

«Spørsmålet er om «fullskala prøveproduksjon» og uttesting i «kommersiell skala» innebærer at anlegget må kunne testes med den biomassen produksjonsteknologien er designet for, slik søker har vist til», skriver direktoratet i torsdagens vedtaksbrev.

Fiskeridirektoratet skriver i brevet at de er enig i at det er behov for å teste om konstruksjonen er egnet for en høy fisketetthethet.

Fiskeridirektoratet vurderer likevel at å teste Fishglobe V6 med en så høy biomassetetthet som 75 kg/m³ ikke vil være nødvendig for å utvikle den aktuelle teknologien. Etter Fiskeridirektoratet sitt syn vil det være tilstrekkelig for å teste ut teknologien at det tildeles biomasse tilsvarende to tillatelser på 780 tonn (totalt 1.560 tonn MTB), som innebærer at Fishglobe V6 kan testes ut med en tetthet på omlag 50 kg/m³. 

Dette vil etter direktoratets syn gi svar på om konstruksjonen er egnet for en høy fisketetthet, selv om det ikke nødvendigvis gir svar på om konstruksjonen er egnet for planlagt tetthet ved maksimal biomassetopp.

Til støtte for dette viser Fiskeridirektoratet til at ordningen med utviklingstillatelser ikke innebærer at det må tildeles så mye biomasse at prosjektene skal ende med et ferdig utviklet produkt klar til kommersialisering.

193 mill.
Investeringskostnadene for Fishglobe V6 er opplyst til samlet å utgjøre cirka 193 millioner kroner.

«I det foreliggende tilfellet vil dermed markedsverdien for to tillatelser være høyere enn investeringskostnadene i prosjektet, og etter Fiskeridirektoratet sine beregninger vil gjennomføring av prosjektet med to tillatelser gi positiv netto nåverdi. Det er Fiskeridirektoratet sin vurdering at tildeling av to tillatelser vil gi søker høy risikoavlastning til prosjektet», heter det i vedtaksbrevet.

Fiskeridirektoratet har derfor kommet fram til at for uttesting av teknologien vil være nødvendig at Fishglobe tildeles biomasse på 1.560 tonn, tilsvarende to tillatelser på 780 tonn, som vil gi mulighet for å teste konseptet med en biomassetetthet på om lag 50 kg/m³.

Fiskeridirektoratet har også kommet til at det ikke er økonomiske forhold som tilsier at det tildeles flere tillatelser enn det som er nødvendig for å teste ut teknologien.

Direktoratet vil i tråd med det som fremgår over altså gå videre med behandling av søknaden oppad begrenset til to tillatelser på 780 tonn.