Postsmoltanlegget Fishglobe V5 løftet til sjø – fylles med 200.000 smolt i oktober

Nyheter
2101

Onsdag ettermiddag ble Fishglobe sitt konsept for flytende lukket postsmoltoppdrett løftet til sjø i Bamble av løftefartøyet Taklift.

Den lukkede globen er bygget i Polyetylen (PE) og har en diameter på 22 m, høyde på 17 m, et volum på 3.500 kubikkmeter og kan romme 250 tonn laks. Det er Uponor Infra som har stått for byggingen av globen på verftet til ØPD Group i Bamble.

Arne Berge som er gründer og leder for produktutvikling i Fishglobe er meget godt fornøyd med arbeidet som er utført av Uponor Infra og deres underleverandører.

Da iLaks besøkte Bamble i mars i år fortalte Berge at det var ingen ingeniører som trodde det var mulig å bygge Fishglobe i PE-plast.

Første smolten
– 200.000 smolt på 100 gram settes i anlegget i oktober. De skal etter planen vokse til å bli én kilo fram til april 2020, forteller daglig leder i Fishglobe Tor Hellestøl.

Planen er å ha to sykluser i året i postsmoltgloben, med årlige utsett i april og oktober.

Fishglobe sin kunde er RyFish som nå får den første av totalt tre glober som skal inn som en del av FoU-konsesjonen RyFish har. Postsmoltgloben skal driftes av Grieg Seafood Rogaland.

Slepes til Lysefjorden
Konseptet har vært utviklet over flere år og det er en stolt gjeng som ser anlegget flyte på sjøen for første gang.

– Postsmoltgloben setter en ny standard for lukket oppdrett i sjø. Globen er helt autonom med integrert fôrflåte. Det betyr at alt teknisk utstyr som trengs for å drive globen er installert i fire tekniske rom i toppen av globen, sier Hellestøl.

Postsmoltgloben skal nå slepes fra Bamble til Lysefjorden der installasjonsarbeidet av teknisk utstyr skal ferdigstilles, før testing av globen skal gjennomføres fra første halvdel av august og fram til første fulle innsett av smolt som blir i oktober.