Fire innsigelser står nå mellom Hofseth og drømmen om fjelloppdrett

Nyheter
0

NVE og Møre og Romsdal fylkeskommune har trukket sine innsigelser mot det planlagte fjellprosjektet i Fjord kommune. Statsforvalteren holder på fire av sine.

Roger Hofseth har store visjoner for den gamle olivin-gruven i fjellet ved Raudbergvika. Her vil Hofseth bygge et gigantisk landbasert oppdrettsanlegg med kapasitet til å produsere 100.000 tonn laks i året.

Om planene realiseres, vil «World Heritage Salmon» bli et av verdens største – og ifølge Hofseth verdens reneste – oppdrettsanlegg. Planene har imidlertid fått motstand fra Statsforvalteren og fylkeskommunen i Møre- og Romsdal, samt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Nå har både NVE og fylkeskommunen trukket sine innsigelser mot prosjektet.

Slik vil det planlagte anlegget se ut fullt utbygd. Illustrasjon: Artec Aqua

Snudde
Fylkeskommunens helomvending kommer én uke etter at det ble kjent at Statsforvalteren i Møre og Romsdal fremdeles motsetter seg planene om fjelloppdrett i Raudbergvika. Det skriver Sunnmørsposten, som også har snakket med ordfører i Fjord, Terese Jemtegård Moen (Sp).

– Det som står igjen nå er fire innsigelser fra Statsforvalteren. Ut fra det vi hele tiden har ment, så er det grunnlag for å trekke alle innsigelser, sier hun til lokalavisen.

Terese Jemtegård Moen ble ordfører i Fjord kommune i oktober 2023. Foto: Senterpartiet

Ordføreren forteller videre at Fjord kommune, som ser på anlegget som en mulighet for økt verdiskaping og flere arbeidsplasser, vil jobbe frem mot en mekling med Statsforvalteren. Ifølge Moen kan Kommunal- og distriktsdepartementet få det avgjørende ordet i saken,  dersom meklingen ikke fører frem.

NVE trakk sine innsigelser i starten av januar, under forutsetning om at plandokumentene endres i samsvar med deres bemerkninger. Plandokumentene må blant annet redegjøre for hvor midlertidige brakkerigger skal plasseres, skriver NVE i et brev til Fjord kommune.

Ser fire fallgruver
I stridens kjerne ligger konflikten med verdensarven i området, og den potensielle påvirkningen på naturen. Statsforvalteren mener at anlegget kan medføre store utslipp av tungmetaller og organisk materiale.

Linda Aaram er direktør på miljøvernavdelinga hos Statsforvaltaren i Møre og Romsdal. Foto: Statsforvalteren

Tidligere har miljøverndirektøren hos Statsforvalteren i Møre og Romsdal, Linda Aaram, uttalt at både livet i Storfjorden og naturverdiene i området vil være truet dersom oppdrettsanlegget blir en realitet.

Aaram har også vektlagt at Raudbergvika er utsatt for flodbølge ved ras, og at dette vil kreve ekstra beredskap.

Les også: Hofseth møter motstand for oppdrett i gruve ved Storfjorden: – Større enn utsleppet frå Stor-Oslo

Statsforvalteren i Møre og Romsdal har fjernet to, men beholder fire av sine innsigelser mot landbasert oppdrett i fjellet. I et brev til Fjord kommune fra 25. januar peker de på følgende fire punkter:

  • Prosjektet er i for stor konflikt med verdensarven Vestlandsk fjordlandskap og landskapsvernområde Geiranger-Herdalen
  • Det er for stor usikkerhet for langtidseffektene for Storfjorden som resipient, og påvirkning på økosystemet
  • Lokalisering av et anlegg av denne størrelsen må vurderes på et overordnet nivå utover Storfjorden, jamfør forskrift om konsekvensutredning § 19 og naturmangfoldsloven
  • Massehåndteringen må avklares nærmere
Plantegning. Illustrasjon: World Heritage Salmon

Flere runder med dialog
Investeringene Hofseth vil gjøre i fjellanlegget i Raudbergvika er beregnet å koste rundt 15 milliarder kroner.

Hofseth har tidligere understreket at de deler Statsforvalterens omsorg for Storfjorden. Selskapet er imidlertid ikke enige i Statsforvalterens konklusjoner.

– Gjennom å etablere et lukket, landbasert anlegg i Raudbergvika ønsker vi å eliminere utfordringene som lakselus og rømt oppdrettslaks representerer. Målet er å skape verdens reneste oppdrettsanlegg, sa Roger Hofseth til iLaks, i forkant av et møte med Statsforvalteren i 2021.

Roger Hofseth, konsernsjef i Hofseth-gruppen. Foto: Hofseth Aqua

– Ettersom anlegget ligger inni et fjell i en gammel gruve, blir de synlige naturinngrepene minimale. Nå jobber vi for å finne løsninger som er gode for alle. Vi ser frem til konstruktiv dialog både med Fjord kommune og Statsforvalteren i Møre og Romsdal, sa Hofseth til Sunnmørsposten i 2022.

iLaks har foreløpig ikke lyktes i å komme i kontakt med Roger Hofseth.

Les også: Salmon City: Hofseth jakter biologer, økonomer – og gruvearbeidere

Hofseth-gruppen, der seriegründer Roger Hofseth er konsernsjef, satser blant annet på flytende solenergi. I 2022 gikk de også inn i eiersiden i «Egget«, som de vil bygge flere av. Samme år hadde gruppens oppdrettsselskap Hofseth Aqua en omsetning på 1,1 milliarder kroner, og et resultat før skatt på 142,6 millioner kroner.