Ålesundoppdretter viser seg frem for studentene.
Flere hundre studenter, fra hele landet, har flokket seg til konferansen Salmon City Kulturhuset i Bergen tirsdag. Der kan de møte flere av landets ledende lakseselskaper, og sjekke mulighetene for jobb.
En av bedriftene som byr seg frem for studentene er Hofseth. Og de er på jakt etter skarpe hoder og sterke hender.
– Vi trenger masse folk fremover. Biologer, økonomer – og hvis dere vil bli gruvearbeidere, så har vi plass til dere også, sier Lars Magne Haram, head of learning & development i Hofseth.
Storforedler
– Vi har ikke mer enn 12 konsesjoner, og driver inne i Storfjorden. Men vi foredler 60.000 tonn laks og ørret på fire fabrikker på Sunnmøre. Og da kjøper vi en del fra andre oppdrettere. Vårt største marked er USA, sier han.
– Vi er et gründerselskap. Vår gründer heter Roger Hofseth. Han fôr rundt med en liten pizzabil og solgte laks. En gang kjørte han feil, nede i Syvde, og så der et meieri som var nedlagt. Da sa han: Dette skal jeg kjøpe. Og der har vi etablert et foredlingsanlegg.
– Først i 2016 kjøpte vi oss inn i oppdrett. Såvidt jeg vet det eneste videreforedlingsselskapet som har gått inn i oppdrett. Det bruker å gå andre veien – at oppdrettere kjøper videreforedling. Vi har også et selskap som driver med biprodukter, Hofseth BioCare, legger han til.
Hofseth-konsernet har et omfattende investeringsprogram de siste årene.
– Vi har investert 600 millioner kroner inne i Tafjorden. Der har vi et stort smoltanlegg. Og så har vi skiftet ut alle oppdrettsanleggene våre. Der har vi brukt 300 millioner kroner. Vi har etablert ny filetlinje, for 60 millioner kroner, og vi har investert mye i Hofseth BioCare, fortsetter han.
Mer presist har Hofseth investert 1,2 milliarder kroner i sitt eget børsnoterte biotechselskap.
Økt skattetrykk
Hofseth har også investert i det lukkede anlegget Egget, samt et stort gruveprosjekt.
– Vi har også engasjert oss i oppdrett inne i en gruve. Det er en slik gründeridé: Klokken fire om natten kommer det en medling: Jeg skal drive oppdrett inne i en olivingruve. Der skal vi produsere 100.000 tonn, forteller Haram.
Haram lar ikke anledningen til å si litt om den kommende grunnrenteskatten.
– Det må være forutsigbarhet. Det kan ikke være slik at det kommer mye mer skatt over natten. Da er det vanskelig å planlegge og å investere. Som når vi skal gjøre disse investeringene. Når vi skal kjøpe dette Egget, så koster det mye mer enn en vanlig oppdrettsmerd. Det koster 20 ganger mer, sier han.