Fikk fire-fem meter lange rifter i nøtene etter «Ingunn»: – Rømmingsomfanget er ikke avklart

Nyheter
0

Det er mistanke om rømming fra 14 merder etter uværet. På to lokaliteter i Hitra og Frøya ble det funnet store rifter i nøtene.

Tirsdag skrev iLaks om flere gjenstander på avveie, og skader på nøter under ekstremværet i forrige uke. Uværet traff særlig i Trøndelag, Nordland og Møre og Romsdal.

Flere oppdrettsselskap meldte inn rømmingshendelser fra disse områdene til Fiskeridirektoratet, under og like etter uværet. Både SalMar og Mowi opplevde at gjenstander falt ned i merdene.

Tøffest i Trøndelag
Meldingene kommer i hovedsak fra Trøndelag. Blant annet hadde SalMar hele tre hendelser på tre dager på lokalitet Farmannsøya.

– Vi har frem til og med 6. februar mottatt meldinger om rømming eller mistanke om rømming knyttet til i alt 14 merder, fordelt på åtte lokaliteter etter uværet, skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

Skjermbilde fra Fiskeridirektoratet sin oversikt over rømmingshendelser.

Skadene varierer fra skader på hoppenett, til hull i not i ulike størrelser. De aktuelle lokalitetene har laks i størrelser fra cirka 300 gram til seks kilo.

Store rifter
De to antatt største hendelsene er på Hitra og Frøya, der det ble funnet opptil fire-fem meter lange rifter i nøtene, opplyser Fiskeridirektoratet.

SalMars lokalitet Salatskjera ligger i Frøya kommune, mens Mowis lokalitet Lille Torsøy er i Hitra kommune. Måsøval-lokaliteten Lamøya ligger også i Frøya kommune, men her skal det ikke ha blitt funnet noe stort hull, ifølge tidligere opplysninger iLaks har fått fra Fiskeridirektoratet.

Hull i not. Hullet på bildet er fra en annen hendelse enn dem som er omtalt i saken. Illustrasjonsfoto: SalMar

Fisken på Salatskjera skal være på tre kilo.

– Rømmingsomfanget er ikke avklart i noen av hendelsene, skriver Fiskeridirektoratet.