Feil innrapportering er falsk forklaring

Kommentarer
890

Hålogaland lagmannsrett har enstemmig kommet til at en produksjonssjef i Grieg Seaofood må sone 30 dager i fengsel for å ha funnet på lusetellinger som aldri fant sted og underrapportert størrelsen på notposene slik at tettheten ved enkelte anledninger ble for høy. Ved å sende inn tall til Altinn som var feil, har vedkommende gjort seg skyldig i falsk forklaring, mener lagmannsretten (straffelovens paragraf 166). Vedkommende er også dømt etter akvakulturloven.

Det er åpenbart at saken er viktig for Økokrim, som tok ut tiltalen. Ettersom den Grieg-ansatte erkjente de faktiske forhold før saken ble behandlet i tingretten, handler saken egentlig bare om straffeutmåling. Økokrim mente at betinget fengsel i kombinasjon med en saftig bot (20.000 kroner) ikke rekker. Fengsel må til. Derfor ba de lagmannsretten endre en dom ifra tingretten.

Hva handler så saken om? I flere tilfeller har produksjonssjefen sendt inn rapporter til Altinn om at lusetelling var gjennomført. I virkeligheten var tellingene ikke gjort. Dette ble oppdaget. I andre tilfeller har produksjonssjefen oppgitt at oppdrettsnøter har hatt feil volum. I enkelte tilfeller har forskjellen mellom faktisk notstørrelse og oppgitt notstørrelse vært betydelig. I enkelte tilfeller har tettheten på fisk i merdene dermed blitt høyere enn grensen på 25 kilo per kubikkmeter. Men dette gjelder slett ikke i alle tilfellene. Overfor lagmannsretten ble det antydet at feilrapporteringen skyldes en «følgefeil», at feil størrelse ble lagt inn og at senere rapporteringer dermed får samme feil.

Lagmannsretten sier at de ikke kan se bort ifra at feilrapporteringen kan skyldes en misforståelse, men peker på at i ett tilfelle har den domfelte økt størrelsen på notposen.

-Når det gjelder tiltalens post II c, har den ansatte økt den tekniske størrelsen på merden til tross for at vedkommende var klar over at merden var den samme som tidligere ble rapportert. Etter lagmannsrettens vurdering dreier det seg om en bevisst angivelse av volum som er direkte tilpasset kravet om biomasse under 25 kg/m3. Slik feilrapportering ble gjort ved fire anledninger. Dette innebærer forsettlige overtredelser av forskriftskravet, konkluderer lagmannsretten.

Lagmannsretten mer enn antyder at motivet til den ansatte i Grieg Seafood Finnmark har vært å holde seg på riktig side av kubikkgrensen på 25 kilo per kubikkmeter.

Lagmannsretten har drøftet ett prinsippspørsmål: Dersom du rapporterer inn fangst feil, blir du ikke dømt for falsk forklaring. Bør ikke det samme gjelde oppdrettere som rapporterer lus feil? spurte forsvareren. Nei, svarte lagmannsretten. Siden tallene som ble innrapportert ikke bare var feile, men også fiktive, er det rett å bruke lovbestemmelsen om falsk forklaring, mener retten.

Det kan gis strafferabatt til den som hjelper Politiet med å oppklare saker. I denne saken er det også gitt noe rabatt, men denne er redusert fordi den domfelte først la alle kortene på bordet tett før saken skulle behandles i tingretten og ikke hadde bidratt til å hjelpe politiet under etterforskningen.

Budskapet fra Økokrim er ikke til å misforstå: Det som rapporteres til Altinn, skal være rett.