Får innføre inntil 50 liter spermier til Norge, men trekker seg ut av eksportplaner

Nyheter
1273

Miljødirektoratet har gitt SalmoBreed tillatelse til innførsel av spermier fra atlantisk laks fra Færøyene.

Det kommer fram av et vedtaksbrev gjort av Miljødirektoratet til SalmoBreed den 9.august.

Innførselen skal skje mellom 1. august og 1. november, og har en tillatelse på inntil 50 liter spermier fra PF Fiskaaling på Færøyene.

Materialet skal fryses ned og lagres hos til innfrysing teknologiselskapet Cryogenetics, som driver med reproduksjon i den globale akvakulturnæringen.

Trekker seg ut av Island
Ifølge vedtaksbrevet fra Miljødirektoratet skal en betydelig andel av de frosne spermiene eksporteres til Island for senere bruk på sagaøya.

Men selv om tillatelsen utløser mulighet til eksportere spermier til Island, ønsker ikke SalmoBreed å komme inn i det markedet nå og «hopper av i svingen».

– Kort fortalt så har vi søkt om importtillatelse med bakgrunn i at Fiskaaling stamfisken fra Færøyene er av SalmoBreed-stammen. I anledning av avviklingen av Fiskaaling har vi frosset ned melke fra et utvalg hannfisk som vi vurderer at kan være gode avlskandidater for rognproduksjon. Vi har for tiden ingen umiddelbare planer om å benytte oss av melken, men vil holde døren åpen om behovet skulle melde seg. Det er ikke aktuelt å eksportere melken videre til Island. Hvis den skal benyttes blir det for produksjon i Norge, sier markedsdirektør i SalmoBreed til iLaks, Birgitte Sørheim.

Sørheim forklarer grunnen til eksporten til Island ikke blir noe av.

– Vi vurderte på et tidspunkt å ta melken til Island for å lage produktet CrossBreed hos vårt selskap StofnFiskur. Denne vurderingen er i midlertidig frafalt og dermed ikke lenger aktuell, forklarer Sørheim.

Miljødirektoratet bekymret
Selv om tillatelsen er gitt til SalmoBreed, uttrykker Miljødirektoratet bekymring for flyttingen av materialet.

«Vi vil likevel uttrykke bekymring for flytting av biologisk materiale over landegrenser. Erfaringsmessig kan dette ha negative konsekvenser for både oppdrettsnæringen og for bestander av villaks, og det ville slik sett ha vært en fordel å bruke spermier produsert i Norge. Vi viser i denne forbindelse til NINA Minirapport 381 – Betenkning angående import av laksefisk.», skriver Direktoratet i vedtaksbrevet.

Sørheim i SalmoBreed sier det er ingen grunn til bekymring.

– I tilfelle vi velger å gjennomføre importen, vil det bli foretatt omfattende screening av melken i forkant for å sikre at den er helt fri for patogener. Det vil ikke være problem med konsekvenser for villaksstammer slik Miljødirektoratet bekymrer seg for, i og med at melken kommer fra fisk fra SalmoBreed-stammen som er hentet fra Norge og aldri har vært krysset med andre stammer på Færøyene.

Direktoratet skriver videre at de vurderer å bruke molekylærgenetiske analyser for hver innførsel, for å kunne dokumentere at materialet som innføres ikke er vesentlig forskjellig fra det man allerede har i Norge.