Administrerende direktør og eier i oppdrettselskapet Hiddenfjord, Atli Gregersen, advarer mot den færøyiske skattemodellen.
– Det er norske oppdrettere som liker den færøyske modellen, ikke vi på Færøyene. Jeg skjønner ikke at de liker den. Et system basert på overskuddet i selskapene er bedre, sier Gregersen til E24.
Sjømat Norge og Høyre vil begge utrede den færøyiske skattemodellen som et alternativ til grunnrenteskatten som Støre-regjeringen har foreslått.
Tilpasses
– Den færøyske modellen er utprøvd, og brukes både på Færøyene og på Island. Den kan lett tilpasses regjeringens politiske ønsker om skattenivå, skjerming av mindre selskap og det å sikre økte skatteinntekter til både fellesskap og vertskommuner, uttalte Paul Birger Torgnes, daværende styreleder i Sjømat Norge, tidligere i vinter.
– Regjeringen kan hente inn det samme skattebeløpet som regjeringen har foreslått gjennom en mer egnet og utprøvd skattemodell. Færøyene skattlegger havbruket med en produksjonsavgift som trinnvis øker med økende prisnivå, sa Torgnes.
Skattebeløpet som skal hentes inn ble av fiskeriminister Bjørnar Skjæran under forrige ukes årskonferanse for Sjømat Norge anslått til 3,5 milliarder kroner. Dette står i kontrast til Mowis beregninger på 8,4 milliarder kroner.
Statsminister Jonas Gahr Støre brukte forøvrig ordet «næringsvennlig» fem ganger under presentasjonen av en grunnrenteskatt på 35 prosent og begrensede fradragsmuligheter under forrige ukes pressekonferanse.
Prinsipper
I begynnelsen av mars skjerpet et færøyisk regjeringsforslag landets lakseskatt. Det nye forslaget, som nå er ute på høring, bygger på de samme prinsippene som tidligere regjeringens forslag hvor ulike skattesatser skal brukes, avhengig av forskjellen mellom de månedlige Fish Pool-indeksprisene og de årlige vurderte gjennomsnittlig produksjonskostnad for færøysk laksenæring. Skattesatsene går trinnvis opp mot 20 prosent.
– Produksjonsavgiften kan også gjøre at nyskapende investeringer blir ulønnsomme for oss, selv om de er lønnsomme uten avgiften. Det er en uheldig effekt, advarer Gregersen.