EU-sjokket kan svi på pungen: Børsselskapene risikerer bøter på over ni milliarder kroner

Nyheter
0

Fearnley Securities har gjort beregninger på bøter dersom kartellanklagene fører frem.

I dag sprakk nyheten om selskapene Mowi, SalMar, Lerøy. Grieg Seafood, Cermaq og Bremnes kan ha brutt EU sine konkurranseregler i perioden 2011 til 2019.

Les også: EU anklager seks norske selskaper for kartellvirksomhet

Dersom selskapene blir funnet skyldig i å regelbruddet kan de bøtelegges kraftig.

– Dersom kommisjonen konkluderer med at det er tilstrekkelig bevis for en overtredelse, kan den vedta en bot på inntil ti prosent av selskapenes årsomsetning, skriver Fearnley Securities-analytiker Nils Thommessen i en markedskommentar.

Worst case
Ifølge Thommessen stammer grunnlaget for EU-kommisjonens vurderinger fra undersøkelser foretatt i februar 2019. Analytikeren har, med bakgrunn i selskapenes 2019-regnskaper, gjort en beregning på hvor store bøtene kan bli for de børsnoterte selskapene.

Den viser at dette kan bli en kostbar affære. Med høyeste prosentsats som grunnlag blir de samlede bøtene 9,3 milliarder kroner for de fire børsnoterte selskapene. Mowi risikerer å få halvparten av dette, en bot på 4,7 milliarder kroner.

Selskap Årsomsetning i millioner kroner Ti prosent av årsomsetning i  millioner kroner
Mowi 46 940 4 694
SalMar 12 238 1 224
Lerøy 26 308 2 631
Grieg Seafood 7 931 793
9 342

Kilde: Fearnley Securities

I tillegg kommer eventuelle bøter til Bremnes og Cermaq.

Kan ta mange år
Men om selskapene faktisk blir bøtelagt, og ikke minst når, er for tidlig å konkludere på. Lerøy har uttalt seg om dette i sin børsmelding, der de imøtegår EU-kommisjonens anklager.

– Det er vanlig at slike saker pågår i flere år. Det er derfor for tidlig å si om saken vil medføre sanksjoner eller andre negative konsekvenser for LSG, eller når saken vil få sin endelige konklusjon, skriver selskapet i sin første reaksjon på nyheten.

Carnegie-analytiker Peter Scrase tror derimot at en endelig konklusjon kommer raskere.

– Vår forståelse er at en endelig avgjørelse fra kommisjonen sannsynligvis er omtrent et år unna, selv om det ikke er noen juridisk frist, skriver han i en kommentar på nyheten.

Same procedure as in the US?
Men Scrase er usikker på om en eventuell bot blir ilagt med utgangspunkt i det øverste nivået.

– Vi merker oss at bøter har vært lavere i mange tilfeller, avhengig av blant annet varighet av samarbeid, størrelse på EU-markedet, skriver han, men legger til:

– Undersøkelsen dekker imidlertid en lengre tidsperiode fra 2011 til 2019, og EU er det største markedet for laks globalt.

Fearnleys Nils Thommessen påpeker forøvrig at selskapene er blitt underlagt de samme påstandene i USA. Der ble det inngått et forlik før etterforskningen ble avsluttet.

– Det amerikanske justisdepartementet avsluttet etterforskningen sin i januar 2023, mens gruppen av lakseoppdrettere inngikk et forlik i mai 2022 på 85 millioner US dollar, kommenterer Fearnley Securities-analytikeren.

Mowis hovedkvarter. Foto: Aslak Berge