Det ble i dag bestemt at regjeringen på Færøyene godkjenner en avtale med EU om tilbaketrekking av de tvangsøkonomiske tiltak og avslutning av forhandlingene under FNs konvensjon om havrett og stiftelsesavtalen for Verdens handelsorganisasjon (WTO).
– EUs handelstiltak er i strid med folkeretten. Betydningen av tilgjengeligheten av regress til tvungne tvisteløsningsmekanismer for faktisk å løse tvisten er for et lite land som Færøyene av særlig verdi for å kunne ivareta sine rettigheter i henhold til lov og rett, der det er nødvendig. I alle tilfelle, er jeg glad for at vi nå er klare til å legge denne tvisten bak oss, kommenterer Færøyenes statsminister Kaj Leo Holm Johannesen i en pressemelding.
– Færøyene og EU er partnere på mange viktige områder, og jeg er trygg på at vi kan nå bruke denne muligheten til å starte på nytt med et nytt fokus på å forbedre våre handelsforbindelser og også
styrke samarbeidet på mange andre områder, legger han til.
Fiskeridepartementet på Færøyene har i dag informert de andre kyststatene til NVG-sild om at fangstgrense for det færøyske sildefisket i 2014 vil være 40 000 tonn. Dette nivået er en betydelig reduksjon fra grensen satt på Færøyene i 2013, og hensynet begrunnes med de siste rådene fra ICES (Det internasjonale råd for havforskning) som anbefaler en stor reduksjon i det totale nivået av sildefangster i 2014.
Fiskeriminister Jacob Vestergaard understreker at fangstgrensen for 2014 er uten forbehold for de kommende forhandlingene mellom de fem kyststatene til NVG-sild på en felles forvaltning av bestanden, der Færøyene har en legitime krav om en betydelig større andel.
Idet en erkjenner den åpenbare endringen i fordelingen av sild, er alle de fem kyststatene enige i et forslag fra Færøyene om å etablere en felles vitenskapelig arbeidsgruppe for å samle inn og innhente opplysninger om fordelingen og utbredelse av NVG-sild fra 1995 til 2013. Resultatene fra denne felles arbeidsgruppe forventes å være tilgjengelig i september. De vil gi grunnlag for videre forhandlinger mellom partene med sikte på å finne enighet om en rettferdig fordeling av sildebestanden for 2015 og utover.
– Som leder av disse forhandlingene, vil Færøyene gjøre det ytterste for å muliggjøre en inngåelse av en felles bevaring og forvaltningsordning for denne bestanden, hvis betydning for økonomien på Færøyene ikke overdrives, kommenterer Vestergaard.