Et glass med dette skal koste mellom 500 og 1.000 kroner

Nyheter
1289

Gründer Cristian M. Sæther i Cibus Maris Norway har produsert sine første glass med rognkjekskaviar.

I oktober skrev iLaks at Sæther hadde sluttet som finansiell rådgiver i Sparebank1 Nord-Norge for å satse alt på rognkjekskaviar-drømmen.

Måneden etter dro han på en stor importmesse i Shanghai i Kina. Målet var å få rognkjekskaviaren inn på det asiatiske markedet. Før Sæther dro til Asia uttalte han også at Norge var vurdert som marked, men fordi det ikke var tradisjon for å spise denne type kaviar her til lands, ble disse planene droppet.

Men under besøket i Kina endret Sæther mening.

– Jeg deltok ikke bare på den internasjonale importmessen i Shanghai, men også på andre samlinger med norske aktører fra havbruk og fiskeri. De kontaktene jeg knyttet der viste at interessen for rognkjekskaviar er stor også i Norge, sier Sæther til iLaks.

Cristian M. Sæther. FOTO: Privat

50.000 enheter årlig
Derfor skal han nå i første omgang, selv om Asia fortsatt er av interesse, introdusere kaviaren i det norske markedet. Kaviaren er beregnet for spesialbutikker, hoteller og restauranter, opplyser Sæther. Dagligvarebutikker er ikke aktuelt.

– Jeg kan ikke gå til Rema 1000 med et glass på 60 gram, som skal koste mellom 500 og 1.000 kroner, sier Sæther og ler.

I 2020 skal det produseres 8.000 enheter av produktet, og rognkjeksrognen for dette partiet ble kjøpt inn i 2019. Snart nærmer seg det en ny fangstperiode for rognkjeks, og da vil ytterligere råstoff hentes inn. På sikt er målet 50.000 enheter årlig.

Nylig ble de første 400-500 glassene med rognkjekskaviar produsert i forbindelse med et pressetreff i fabrikklokalene. Sæther tror produktet vil være på markedet i månedskiftet februar/mars.

– Det er det første partiet som teknisk sett er salgsklart, sier han.

Selve produksjonen foregår i lokalene til BeiarVekst i Nordland, hvor det fra før av produseres blant annet såpe og sennep. Sæther, som er oppdragsgiver, betaler for husleie og arbeidskraft under produksjonen.

I desember 2018 vedtok Beiarn kommune å bevilge i overkant av 30 millioner kroner til å kjøpe og bygge ut lokalene til BeiarVekst. Det nye bygget skal etter planen stå klart i mai dette året, og produksjonen av rognkjekskaviaren skal inn her.

Fabrikken i Beiarn med nybygget under oppføring. FOTO: BeiarVekst

– Utrolig strenge rutiner på sjømat
Det var i januar at fabrikken endelig fikk på plass en godkjenning fra Mattilsynet, som gjør at den kan drive med produksjon av sjømat.

– Hvis jeg hadde visst hvor utfordrende det var å få på plass en godkjenning, så hadde jeg kanskje startet opp med noe helt annet. Det er så utrolig strenge rutiner på sjømat, og å få på plass godkjennelsen er den største seieren så langt, mener Sæther.

Selv styrer Sæther det administrative fra kjelleren hjemme i Sandnessjøen.

– Jeg ønsker å ha mellom fire og seks arbeidsplasser i den administrative delen. Jeg må snart ut av kjelleren og få et ordentlig kontorlokale, avslutter Sæther.