Lederen for næringskomitéen opplever bred støtte for bærekraftig vekst og redusert miljøpåvirkning.
Det er en uke siden høringen om Havbruksmeldingen i Stortinget. Lederen for næringskomiteen, Erling Sande (Sp), har brukt tiden til å fordøye de mange innspillene og tilbakemeldingene.
– Jeg synes at det var en god høring, på det viset at vi fikk samlet mange aktører, sier han til iLaks.
Behov for kunnskapsutvikling
Etter Sande sin oppfatning synes det klart at behovet for mer kunnskapsutvikling overhengende.
– Det er fortsatt slik at vi vet for lite, både om miljøpåvirkningen på næringen og effekten av de tiltakene vi setter inn, forklarer han.
Han har også bitt seg merke i at flere mente at diskusjonen om lus, slik den kommer frem i meldingen, er for knapp.
– I meldingen er jo lus særlig problematisert. Dette har høstet kritikk fra alle sider. Både miljøbevegelsen og næringen synes det er for snevert, sier Sande.
– Hva tenkte du da du hørte det?
– Jeg tenker at det blir viktig for komitéen å peke på hvor meldingen burde vært bredere. Og fra Senterpartiet sin side blir det nok viktig å få mer kunnskap. Det hadde vært nyttig for arbeidet med å utforme konkrete tiltak, svarer han.
Økt politisk styring?
Senterpartipolitikeren har registrert at mange støtter den overordnede tanken med meldingen.
– Ja, i den grad den overordnede tanken er å finne effektive og målrettede tiltak for å få til både bærekraftig vekst og dempe miljøpåvirkningen. Det opplever jeg at det er bred støtte om, kommenterer han.
– Noen mener at meldingen legger opp til at det skal bli mer politisk styring av næringen. Hva tror du om det?
– Jeg er usikker på om det er dette som blir resultatet. Dette handler om hvordan denne retningen materialiserer seg i oppfølgningen. Og det opplever jeg at mange i næringen, og forsåvidt også på miljøsiden, er opptatt av hvordan det blir konkretisert. For lusekvotene vil det eksempelvis handle om det blir et håndterbare størrelser på dem, svarer han.