Er spente på hvordan det går med Ukraina: – Ørreten har ikke den samme markedsmuligheten som laksen

Nyheter
0

Foreløpig har ikke ørretprodusentene merket de store endringene i markedet.

Frem til Russland invaderte Krim-halvøya i 2014, og Vesten innførte sanksjoner, var Russland det største markedet for norsk ørret. Deretter tok Ukraina over, og er nå det største enkeltmarkedet for norske ørretprodusenter. I fjor ble det eksportert 14.300 tonn ørret til en eksportverdi på 1,1 milliarder kroner til landet.

Etter at Trump-administrasjonen i turbofart gjennomførte møte med sin russiske motpart i den saudiarabiske hovedstaden Riyadh i går, er partene blitt enige om å snakke videre om å drøfte mulighetene for en fredsprosess. Ørretprodusentene Osland Havbruk og Firda Seafood er usikre på hva dette kan innebære.

– Jeg har ikke hørt at det er noen endring, foreløpig, sier Erik Osland hos Osland Havbruk til iLaks.

Ukraina største ørretmarked
Oppdretteren fra sørsiden av Sognefjorden får følge av Firda Seafoods Øyvind Kråkås, som har sin base i Gulen, litt lenger sørvest.

– Vi har foreløpig ikke fanget opp noe i forbindelse med dette, forteller han.

At det ikke er noen endret markedssituasjon blir bekreftet av Norges sjømatråd.

– Ukraina var det største enkeltmarkedet for norske ørretprodusenter i fjor, og er fremdeles det. Foreløpig har ikke vi merket de store endringene som følge av den geopolitiske situasjonen, opplyser kommunikasjonsdirektør Martin Skaug.

I januar ble det eksportert 1.500 tonn ørret til en verdi på 125,5 millioner kroner til Ukraina.

Martin Skaug. Foto: Norges Sjømatråd

Vant med store markedssvinginger
Erik Osland legger ikke skjul på at han er spent på hva som nå vil skje. Ørretprodusentene har ikke samme markedsmulighetene og handlingsrommet som lakseprodusentene.

– Det er vi som er mest sårbare i det som skjer nå. Det er ganske sikkert. Ørreten har ikke den samme markedsmuligheten som laksen, påpeker han.

Ørretoppdretteren viser også til et historisk bakteppe med store svingninger i markedstilgangen.

– Vi har blitt kastet ut av USA i 1988. Vi bygget opp Japan, men ble kastet ut av det markedet også, som følge av billig fisk fra Chile. Og vi var i Russland, men måtte ut derfra som følge av den russiske annekteringen av Krim, forklarer han.

Erik Jarle Osland. FOTO: Privat