Den kombinerte oppdretter og foredler Roger Hofseth ser ikke behov for krisetiltak for ørret.
I går kveld ble det kjent at Sjømatbedriftene, ved administrerende direktør Robert Eriksson, ber fiskeriministeren om hjelp mot det som fryktes å bli en markedskollaps for ørret. I et brev til statsråd Odd Emil Ingebrigtsen (H), foreslår Eriksson en økning på 20 prosent i maksimal tillatt biomasse (MTB).
– Jeg frykter rett og slett at markedsbalansen blir ødelagt om ikke noe gjøres, uttalte Eriksson til iLaks.
Alternativet til å la fisken stå lengre i sjøen, og vokse seg større via økt MTB, er «å slakte den og destruére den fisken som man ikke får solgt», foreslo Eriksson.
Blir feil
Roger Hofseth driver ørretoppdretteren Hofseth Aqua, men også foredlingsbedriftene Hofseth International og Hofseth BioCare, som begge kjøper og foredler laks og ørret. Han mener de lave fiskeprisene ikke er et uoverstigelig problem.
Les også: Ny prissvekkelse – på lave slaktevolumer
– Jeg har vært foredler nå i femten år – og slitt med oppadgående priser. Det har vært en realitet, de siste 6-7 år, med høye priser. Vi tåler å ta en støyt, sier han til iLaks.
– Jeg er oppdretter også, jeg synes dette blir feil. Jeg er enig i at ørret er spesielt akkurat nå, og at en MTB-økning kunne utsatt problemet, men akkurat nå tror jeg det er en overproduksjon av laks og ørret. En må stålsette seg og gå gjennom det – som vi foredlere har måttet gjort det.
– Prisene har jo bare gått opp og opp. En må se seg litt tilbake. Jeg tror det er kortvarig. Jeg tror markedet kommer til å bli sterkt. Disse lave prisene fører til at mange nye folk får smaken på varene. Det ser vi gang på gang, mener Hofseth.
Under produksjonskost
Han mener det er for tidlig å ta til orde for en krise.
– Det er første uken vi er under produksjonskost. En kan ikke svartmale med en gang. Det er ikke noen som sliter i Norge av oppdrettere.
Samtidig er Hofseth klar over at rene ørretoppdrettere vil slite fremover en periode, ikke minst grunnet nedtrekk av produksjon, som følge av trafikklysregulering, på Vestlandet.
– Det blir tøft på oppdrett, ja. Det er helt riktig. Som Robert sier, ørret blir mye verre enn laks. 80 prosent av ørreten ligger i det området der en tar ned MTB.
Han avviser at det er behov for destruering av fisk.
– Alle blir så dramatiske. Det er tull på samme måte som i vår da prodfisken skulle destrueres. Vi kan ta det som folk vil destruere, sier Hofseth.
Ledig kapasitet
– Jeg har masse kapasitet, så jeg kan lage filet og fryse det. Så kan de få det igjen seinere, fortsetter han.
– Men det blir spesielt på ørreten. Historisk sett er ørreten litt lavere priset enn laksen. Men jeg vil gå så pass langt å si at ørreten har bedre smak. Vi skal ha 8-9.000 tonn til en hver tid. Og foredle alt.
– Er det noe tema for dere å skifte over fra ørret til laks?
– Vi øker på laks. Men vi svitsjer ikke over til laks fra det vi har på ørret.
Størst
I fjor produserte Hofseth Aqua, tidligere kjent som Fjordlaks Aqua, 9.000 tonn ørret og 1.500 tonn økologisk laks i sine oppdrettsanlegg i fjordene på Sunnmøre.
Seriegründeren fra Ellingsøya utenfor Ålesund klarer ikke å bli pessimist.
– Jeg har tro på alt jeg holder på med. Har ikke du da? spør Roger Hofseth.
Lerøy-konsernet er landets klart største ørretoppdretter, med stor produksjonskapasitet blant annet i Osterfjorden utenfor Bergen. Selskapets ledelse er imidlertid ikke spesielt snakkesalig om verken markedssituasjonen eller eventuelle MTB-tiltak for ørret.
– Vi ikke har noen kommentar til dette før vår kvartalspresentasjon 20. august, sier Lerøys samfunnskontakt Krister Hoaas til iLaks.