Ny prissvekkelse – på lave slaktevolumer

Nyheter
1167

Femte uke på rad med nedgang.

– Det siger litt nedover, sier en eksportør om neste ukes laksepris til iLaks.

– Det er en til to kroner ned. På alle størrelser, sier en annen.

Prisreduksjonen skjer i et marked som ikke skal beskyldes for å flyte over av fisk. Nettopp det er en kilde til bekymring for mange markedsaktører.

Skremmer
– Det er lave volumer når prisen faller. Det er ikke oppløftende for tiden fremover. Det viser bare hva vi har i vente. Det skremmer meg at eksporten går ned og prisen faller, sier han videre.

– Vi har mistet en god del marked på grunn av korona, det må vi bare innrømme. Og det bør ikke komme som noen bombe på noen. Og da burde vi hatt mindre fisk enn i fjor. Men det har vi ikke. Det er markedet, som skal betale for varene, som bestemmer prisen.

– Vi må forvente lave priser det neste halvåret – og at den fisken som ikke blir solgt må fryses. Vi har ikke marked til all fisken, sier han.

Kommer mer fisk
Flere kilder påpeker at de store og helintegrerte selskapene for tiden selger fisk til lavere priser enn de uavhengige eksportørene.

– De integrerte leverer 3-4 på 3.60-3.70 euro levert Polen. Det er lavt, sier en importør.

– Alle tenker: Når kommer 20-tallet? Det åpnes jo mange slakterier neste uke. Den sikreste måten å ikke tape penger er å ikke gjøre noe.

Fryser
Samtidig sendes den fisken som ikke blir omsatt rett på fryselager. Ikke minst gjelder det chilensk fisk.

– Det fryses over en lav sko. Det er enormt med frys i Chile. Jeg tipper 100.000 tonn. Det er nå vi får den reelle testen på korona, sier han og legger til at han handler mye med aktører i Chile.

iLaks’ industrikilder viser til følgende prisleie til oppdretter, for levering neste uke, for de mest omsatte vektklassene:

  • 3-4 kg 38-40 kroner  
  • 4-5 kg 40-42 kroner 
  • 5-6 kg 43-46 kroner
  • 6+ kg 50-57 kroner