– Ekstremhendelser kan være svært alvorlig for mindre oppdrettere da konsekvensene blir så store for dem

Nyheter
1143

Bransjeorganisasjonen Sjømat Norge vil ha på plass en permanent løsning med kompensert tillatt biomasse (KTB).

– Vi så under algeoppblomstringen i fjor at en slik ordning er ekstremt betydningsfull for de bedriftene som ble rammet. Dette gjelder spesielt de mindre bedriftene. De er lokalisert på ett mindre område, og har færre lokaliteter. Som en konsekvens av dette er de svært sårbare og driver med større biologisk risiko. KTB kan være avgjørende om hvorvidt små selskaper overlever situasjoner hvor hele produksjonen blir slått ut, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark til iLaks 

– Så hvor positivt det var
Algeoppblomstringen i Nordland og Troms i fjor vår førte til at rundt 13.500 tonn fisk gikk tapt. For å hjelpe oppdretterne som ble rammet, åpnet daværende statsråd Harald T. Nesvik (FrP) for at selskapene kunne søke Fiskeridirektoratet om å øke lakseproduksjonen.

– Vi var glade for at den ordningen kom på plass etter algeangrepet, og vi så hvor positivt det var for de berørte oppdretterne. De kunne sette ut mer fisk i en periode, og kompenserte biologisk for det tapet de var påført, sier Ystmark videre.

Dette bildet ble tatt da Ballangen Sjøfarm sitt oppdrettsanlegg i Ofotfjorden ble angrepet av alger. FOTO: Havforskningsinstituttet

Mener det vil sikre mangfold i eierskap
Førstkommende mandag skal Sjømat Norge legge frem saken overfor fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).

– Vi ønsker å få på en permanent løsning, som treffer bredt, og som gjelder for alle eksterne og uforutsette hendelser. Dette inkluderer også ved sanering ved sykdomsutbrudd. I disse tilfellene vil en KTB bidra til at tiltak som kan sørge for hurtigere iverksettelse av tiltak som vil være viktig tiltak for bedre fiskehelse. Ved sanering i dag tar enkeltselskap på seg en stor belastning som vil gagne næringen som helhet, forklarer Ystmark. 

– Vi ser for eksempel at det etableres soner for å hindre spredning av sykdom. Det kan være bra for næringen samlet, men gjør også at bedriftene i et område tar et løft på vegne av hele næringen. Da er det ikke urimelig at de får en ordning som kan kompensere noe, fortsetter han.

Han mener en permanent KTB-ordning vil sikre et mangfold i eierskapet langs kysten.

– Ekstremhendelser kan være svært alvorlig for mindre oppdrettere da konsekvensene blir så store for dem. Med en velfungerende KTB-ordning vil de mindre oppdretterne kunne klare seg igjennom slike kriser, avslutter Ystmark.