Egget i Financial Times

Nyheter
996

The Financial Times’ råvarekorrespondent Emiko Terazono var blant dem som holdt innlegg under forrige ukes North Atlantic Seafood Conference, og hun benyttet samtidig anledningen til å skrive en artikkel om utfordringene som norske lakseoppdrettere nå møter.

Norges lakseprodusenter snur til radikale oppdrettsteknikker i møte med flere trusler mot næringen. Fra futuristiske eggformede tanker i vannet til supertanklignende strukturer nedsenket i havet, prøver den norske regjeringen å motvirke økende utfordringer i form av lakselus, rømming og mangel på egnet kysten for havbruk, skriver FT.

En av de store problemene for lakseoppdretterne i Norge, verdens største lakseprodusenter, har vært en økning av lakselus. En naturlig forekommende parasitt som fester seg til fisk. Problemet er ikke nytt, men det har blitt mer alvorlig idet lusa har blitt mer motstandsdyktig mot kjemikalier som brukes til å behandle dem.

Norske lakseprodusenter har i økende grad gått fra kjemiske behandlinger til mekaniske midler som vasking av laks med friskt vann eller vann oppvarmet til cirka 30 grader og behandling av laks med en myk børste, noe som har ført til en økning i dødelighet. De har også blitt høsting av fisk før de er fullt utvokst, noe som har ført til at landets produksjonsvolumer falt om lag 5 prosent i 2016.

Les hele artikkelen i Financial Times HER