Dyrevernalliansen: – Det er skammelig at departementet tillot å sette ut triploid smolt fra Skardalen

Nyheter
0

Fredd Wilsgård avviser påstandene.

Dyrevernalliansen går knallhardt ut mot Nærings- og fiskeridepartementets helomvending i saken om utsett av triploid smolt fra Skardalen Settefisk. Alliansen mener dette er å belønne anlegg som har drevet ulovlig.

Fredd Wilsgård tilbakeviser påstandene, og mener det ville vært direkte uetisk å ikke sette ut smolten fra Skardalen.

Mattilsynets region Nord avslo i juni 2019 søknaden fra Skardalen Settefisk om produksjon av triploid laks i 2019 og 2020, fordi kravene for utprøving av produksjon av triploid fisk ikke var oppfylt.

Mattilsynet region Nord fattet 12. april 2021 vedtak om forbud mot å føre ulovlig produsert triploid fisk ut av anlegget til Skardalen Settefisk.

Skardalen Settefisk i Troms. ARKIVFOTO: Næringsutvikling og innovasjon i Troms

Departementet på banen
Skardalen sendte omgjøringsbegjæring til departementet. Her ba de om, uavhengig av tidligere vedtak, departementet om å omgjøre vedtaket av 12. april.

Departementet behandlet omgjøringsbegjæringen, og meldte 30. april at den ikke tas til følge. Dermed opprettholdes forbudet mot å føre ut nær fisken. Det står da nær 720.000 smolt i anlegget i Skardalen.

Kort tid etter snur Nærings- og fiskeridepartementet. Etter ny henvendelse fra selskapet. I e-post datert den 5. mai orienterer Wilsgård Fiskeoppdrett departementet om konsekvensene for bedriften ved dette forbudet.

Den 7. mai foretar departementet en ny konkret helhetsvurdering. Departementet mener at fisken av hensyn til de næringsmessige konsekvensene bør tillates satt ut, og opphever dermed Mattilsynets vedtak. Departementet mener det foreligger et «særlig tilfelle», og at det er grunnlag for dispensasjon. Wilsgård Fiskeoppdrett kan dermed sette ut den triploide fisken fra Skardalen.

– Skammelig
Departementets snuoperasjon har fått Dyrevernalliansen til å reagere kraftig. Susanna Lybæk er deres zoolog og faglige rådgiver.

– Det er skammelig at departementet overkjører sin egen faginstans på denne måten. Nå sier jo Mattilsynet at det er ikke holdbart måten fisken holdes på anlegget. De har ikke de rette internkontrollplanene på plass. Det er rett og slett trist at fisken kommer ut som den tapende part. Vedtaket er omgjort av næringsmessige hensyn, økonomi, sier Susanne Lybæk til iLaks.

Susanna Lybæk er zoolog og faglig rådgiver. Foto: Dyrevernalliansen

Dyrevernalliansen mener fisken må lide for at dette anlegget har tatt dårlige avgjørelser, og drevet en produksjon som ikke er liv laga. Deres jurister vurderer nå om de kan, og skal påklage departements vedtak. Alliansen hevder de foreløpig ikke har fått innsyn alle dokumenter i saken.

– Dette er å belønne anlegget for å ha drevet ulovlig. Det skurrer noe veldig, sier zoolog Susanne Lybæk.

-Tuftet på feil grunnlag
Skardalen Settefisk produserer smolt for Wilsgård Fiskeoppdrett, som er majoritetseier i selskapet. En mindre andel eies av Norway Royal Salmon.

– Dyrevernalliansen burde satt seg bedre inn i hele saken. Det har de tydeligvis ikke gjort. Når det gjelder vedtaket om ulovlig produksjon, er det slik at Skardalen Settefisk hadde søkt om å produsere triploid fisk. Ingen av de andre aktørene som da produserte triploid fisk, gjorde det. Skardalen fikk avslag, fordi det ikke var et forskningsmessig godt nok prosjekt i bunn, sier Fredd Wilsgård.

Wilsgård etablerte prosjektet hos Skardalen Settefisk sammen med de øvrige produsentene av settefisk. Mens Skardalen Settefisks anke ble behandlet, ble prosjektet etablert. De som ikke hadde søkt, leverte å et prosjekt basert på avslaget til Skardalen Settefisk. De fikk tillatelse med tilbakevirkende kraft på inntil ni måneder.

Fredd Wilsgård. Foto: Wilsgård Fiskeoppdrett

– Det skjer mens vi fikk avslag. Da hadde vi som prinsipp produsert ulovlig. Ettersom Mattilsynet vedtak var tuftet på helt feil grunnlag, så er det erklært helt ugyldig. Vi har ikke hatt rett til tilsvar eller noe slikt. Det betyr at alle påstandene fra Dyrevernalliansen henviser til, er de påstandene vi i ettertid har tilbakevist. Det gjør at NFD erklærer vedtaket fra Mattilsynet som ulovlig, sier Wilsgård.

Uetisk beslutning
– Begrunnelsen for avslaget i sin tid har vi tilbakevist i vårt tilsvar i januar. Vi har hele tiden kun hatt forskningsmessig tillatelse. Vi har ikke hatt en kommersiell tillatelse til å produsere.

– Det ble en forskningsbasert kortsiktig tillatelse, som har blitt omsøkt for hver produksjon. I praksis er det hvert år, sier Wilsgård.

– Så er det faktisk også slik at, det er særdeles uetisk å destruere fisk som skal bli til mat, hvis det ikke er grunnlag til stede. Det var begrunnelse for å gi tillatelse til å sette ut fisken som stod i Skardalen. Den har vist seg å gå betydelig bedre enn mye av den triploide produksjonen ellers i Norge. Det var begrunnelse for å sette ut akkurat den fisken, sier Wilsgård.

Kjente utfordringer
– Det er ille at fisken skal lide under denne typen produksjon. Vi vet at triploid produksjon generelt er mer risikabelt med tanke på fiskevelferd. I tillegg har Mattilsynet slått fast at det ikke drives med god fiskevelferd konkret på dette anlegget, sier Susanna Lybæk.

– Vi legger selvsagt heller ikke skjul på at produksjon av triploid har vært særdeles komplisert fra da vi startet i 2014. Det er derimot totalt feil at vi ikke har god intern kontroll. Vi har internasjonale godkjenninger på settefiskanlegg, som går utover det som er norsk lovhjemmel i forhold til krav, sier Fredd Wilsgård.

– Nå har vi fått en dispensasjon til å produsere diploid fisk i stedet for, med bakgrunn i de vanskelighetene som har vært. Det forskningsbaserte prosjektet som ble godkjent har en løpetid, som gjør at det blir et mellomrom inntil Mattilsynet konkluderer om framtida til triploid fisk, mener Wilsgård.