Du drar vel kjensel på denne karen? Nå leder han Kvarøy Fiskeoppdretts nye laksesatsing

Nyheter
4637

Kvarøy Fiskeoppdrett vil gjøre selskapet og laksen mer synlig i Norge. For å lykkes med dette har de hentet inn den tidligere skistjernen Odd-Bjørn Hjelmeset (48).  

– Vi ansatte Odd-Bjørn 1. april i år. Vi er veldig fornøyd med å ha han på laget. Han tilfører enda mer av det samme humøret som vi er kjent for, og har ett enormt nettverk. Hans rolle er markedssjef i Kvarøy Salmon, som er eksportselskapet til Kvarøy Fiskeoppdrett, sier daglig leder hos sistnevnte, Alf-Gøran Knutsen. 

Alf-Gøran Knutsen (f.v), Gjermund Olsen og Håvard Olsen. FOTO: Skjermdump «Sølvrushet»

Knutsen styrer Lurøy-oppdretteren sammen med svigerbrødrene Gjermund og Håvard Olsen. Trioen gjorde seg bemerket under TV2s dokuserie «Sølvrushet» i fjor, og redaktøren i serien omtalte dem som «noen ordentlige gladlakser». 

Møttes under ski-VM
Den beskrivelsen synes også Odd-Bjørn Hjelmeset er dekkende. Han har allerede rukket å besøkt Helgeland flere ganger i år.

– Jeg kjente ikke brødrene før jeg dro dit, men jeg er imponert over hvor dønn seriøs de er. Samtidig vet de å ha det moro, ordentlig moro, og de har en varm, lun humor, sier Hjelmeset til iLaks.

Hjelmeset, som tidligere har vært sponsorsjef i Bama og senest markeds- og sportssjef i Skiskytterforbundet fram til 1. oktober i fjor, møtte Alf-Gøran Knutsen og Rune Mikalsen (daglig leder i Kvarøy Salmon) første gangen under ski-VM i Seefeld i 2019.

– Vi hadde veldig god kontakt under denne turen, og pratet masse, selv om det ikke var så mye fag, sier Hjelmeset og ler med sin karakteristiske latter.

Kort betenkningstid
Knutsen og Hjelmeset fortsatte å prate sammen etter turen, og da koronaen herjet Norge denne våren, tok Kvarøy Fiskeoppdrett kontakt med skilegenden. På bordet lå et jobbtilbud.

Hjelmeset i kjent driv under World Cup-sprint i Stockholm i 2007. FOTO: Wikipedia

– I slutten av mars ble jeg kontaktet av Alf-Gøran, som ville ha meg med på laget i forbindelse med at Kvarøy Fiskeoppdrett hadde lyst å selge laksen sin i restauranter og fiskebutikker i Norge. Alf-Gøran visste jeg hadde erfaring fra Bama-systemet, og at jeg ikke har spesielt problemer med å snakke meg folk. Han tilbød meg derfor jobb som markedssjef i Kvarøy Salmon, der jeg skulle jobbe med det nye prosjektet, sier Hjelmeset. 

Ifølge Hjelmeset brukte han ikke lang tid på å takke ja til jobbtilbudet.

– Jeg konfererte med kona i to minutter, og vi var begge enige om at dette var veldig kult, sier han.

Ekteparet er bosatt i Nittedal, hvor Hjelmeset jobber fra hjemmekontoret. Han legger ikke skjul på at han trives best i felt, men legger samtidig til:

– Det er viktig å glede seg til å gå på jobb, noe jeg gjør.

– Jeg er veldig glad for at jeg får jobbe med dette. Det er utrolig interessant, og laks er veldig viktig for Norge, fortsetter Hjelmeset, som selv har en del laks på menyen.

– Vi tar veldig små steg
En av tingene Hjelmeset har satt pris på så langt er at det er kort vei fra idé til beslutning i Kvarøy Fiskeoppdrett. Han trekker en parallell til skisporten.

– Jeg er ikke en utålmodig sjel, men da jeg var idrettsutøver, kom resultatlisten fort. Enten var man høyt oppe eller langt nede. Man har lyst å få svar direkte når man stiller spørsmål.

Prosjektet med å bringe Kvarøy-laksen ut i restauranter og fiskebutikker er godt underveis. I første omgang skal etableringen skje i Oslo-området, men på sikt er tanken å jobbe opp mot hele Norge. 

– Vi tar veldig små steg for å bygge merkevaren her til lands, sier han.

Så langt er ingen avtaler landet, noe som skyldes koronasituasjonen, ifølge Hjelmeset. 

– Vi burde hatt laks i restauranter og fiskebutikker allerede, men samtidig har vi fått enda bedre tid til å planlegge prosjektet, mener han.

Lest seg opp
Utenom å jobbe med prosjektet sier Hjelmeset at han har forsøkt å sette seg mer inn i oppdrettsnæringen, blant annet ved å lese iLaks.

– Jeg har etter beste evne forsøkt å lære meg de store linjene i oppdrettsnæringen, i tillegg til å ha sett på ting rundt merkevarebygging.

Hjelmeset var imidlertid ikke helt blank på næringen da han startet opp i Kvarøy Fiskeoppdrett.

– Jeg kommer selv fra Sandane i Gloppen kommune. Nordfjord Laks ligger rett ved der jeg vokste opp, og jeg har fått sett hvordan det fungerer, sier han.

Hjelmeset er klar over at det er ting som må forbedres i næringen, men sier samtidig:

– Jeg har inntrykk av at det jobbes veldig hardt med utfordringene i oppdrettsnæringene, og det kommer til å bli bedre og bedre.

FOTO: Rune Nilsen/TV2 (med tillatelse)