Over dobbelt så mye laks i Etneelva hittil i år, som i «kriseåret» forskerne fryktet skulle gjenta seg

Nyheter
0

Havforskerne slo alarm om årets lakseinnsig. Nå har laksereturen til Etneelva tatt seg opp – men forskerne er fremdeles bekymret for hunnlaksen.

Tallene frem til starten av juli kunne minne om «kriseåret» 2014, der rundt 400 laks vandret opp Etneelva. Som følge av det lave antallet laks som returnerte i første halvdel av sommeren, ble flere elver stengt for laksefiske.

Nå har mønsteret endret seg. Det oppdaterer Havforskningsinstituttet (HI) i en sak på deres nettsider. Som man kan se på figuren under, er lakseinnsiget i Etneelva nå på et høyere nivå enn i fjor.

Det er fortsatt langt færre laks som har vandret opp elva enn i 2022, men nivået ligger omtrent likt som 2021-tallene. Figur: HI

Smålaksen kommer tilbake
Så langt i år har over 990 laks vandra opp Etneelva. Det er mer enn dobbelt så mange som i hele 2014.

– Men det er fremdeles et dårlig år, særlig for hunnlaksen, sier Per Tommy Fjeldheim, forskingstekniker og driftsleder for HI sitt fjord- og elvelaboratorie i Etneelva.

Den største og eldste fisken ser ut til å utebli. Blant laksen som har returnert, dominerer fisk som kun har vært én vinter ute i havet.

De lærde strides
HI-forskere har tidigere uttalt at det må ha skjedd noe ute i havet som har påvirket villaks-returen i år. De vet imidlertid ikke hva som eventuelt har skjedd. Fjeldheim påpeker at også lite vann i elvene kan bremse oppvandringen. Siste halvdel av juli var det lav vannstand i Etneelva.

Les også: Havforskere om villaks-kollapsen: – Noe må ha skjedd i havet

Oppvandringsfella dekker heie Etneelva på tvers slik at all fisk må vandre gjennom. Foto: Erlend Astad Lorentzen / Havforskningsinstituttet

– Det er havtemperatur, mattilgang og lakselus, sier Fjeldheim i HI-saken, om hvilke faktorer som generelt påvirker laksens overlevelse og vekst.

Han mener det er for tidlig å konkludere på hva som har skjedd i år. Men at laksen som returnerer er liten av størrelse, kan tyde på endret næringstilgang i havet.

Tidligere HI-forsker, og nå frittstående havforsker Jens Christian Holst, har på sin side fremmet en hypotese om at økt mengde predatorer i Norskehavet kan påvirke villaksen og dens retur.

Les også: Ny hypotese om laksens liv i havet: – Kan ikke tenke meg at det er kontroversielt å si