DNV: Økende etterspørsel etter sjømat, men oppdrettslaks er for dyrt for mange

Nyheter
0

DNV lanserer i dag rapporten «Seafood Forecast – Ocean’s Future to 2050» på COP28. 

I en pressemelding skriver DNV at deres prognose for sjømatindustrien frem til 2050 dekker fiskeri og marin akvakultur, og inkluderer fôr og global handel. Rapporten tar for seg komplekse verdikjeder i sjømatsektoren, og sektorens utvikling frem mot midten av århundret.

Prognosen belyser en rekke spørsmål som aktørene i sjømatindustrien stiller seg:

  • Hvilken rolle vil sjømat spille i den globale etterspørselen etter mat?
  • Hvordan vil marin akvakultur utvikle seg for å møte etterspørselen etter sjømat?
  • Hva vil drive endringene i sjømathandelen frem mot 2050?
  • Hva vil være hovedkildene til fôr for marin akvakultur?

Vokser mer enn andre proteinkilder
Ifølge DNV øker etterspørselen etter sjømat, og i de fleste regioner er etterspørselen mer voksende enn for andre proteinkilder. Dette betyr imidlertid ikke at sjømat tar over matfatene: Kjøtt fra landdyr og plantebaserte proteiner er fortsatt mest «in demand».

Etterspørselen etter sjømat øker mest i Sørøst-Asia. Kina vil imidlertid være det største markedet for sjømat, da befolkningstallet der er anslått å bli rundt 1,5 milliarder mennesker i 2050. Afrikanske land, sør for Sahara, kan også bli storimportører.

Foto: Skjermdump DNV

Det forventes en dobling av akvakultur-sektoren mot 2050. Atlantisk laks fra land som Norge, Færøyene, Island og Skottland vil fremdeles være bærebjelken innenfor havbruk i Europa, heter det i rapporten.

I en global markedssammenheng, trekkes atlantisk laks og reker frem som de to viktigste artene innenfor marin akvakultur. Ifølge prognosen vil den globale produksjonen av sjømat øke med 20 prosent, om man regner med både oppdrettet og villfanget fisk, krepsdyr og bløtdyr.

Oppdrettslaks er stadig et populært produkt, men likevel for dyrt for konsumenter i de minst velstående landene, påpeker DNV.

Utvikling innen fôr og produksjon
Fiskefôr vil basere seg på flere ulike ingredienser, og bli mindre avhengig av marine og landbruksbaserte ingredienser, ifølge DNV sine prognoser. Insektmel og algeolje vil i større grad inkluderes, men plantebaserte ingredienser vil fortsatt dominere.

Illustrasjonsfoto.

Rapporten trekker også frem en økende etterspørsel etter større smolt.

– Dette har igjen skapt en «boom» i utviklingen av resirkulerende akvakultursystemer (RAS), som vil påvirke oppvekstdriften og gjør det mulig å dyrke laks til slakt i landanlegg, skriver DNV.