Dette mener Fiskeridirektoratet er et stort problem i oppdrettsnæringen: – Vi har ikke gode nok systemer

Nyheter
2659

Fiskeridirektoratet skal ha fokus på et spesielt område i tiden fremover.

I august skjedde det for andre gang siden oppstarten: Fisk rømte fra SalMars havrigg på Frohavet. Da havriggen var ferdig utslaktet, kom selskapet i pluss på beholdningen av fisk.

– Plusstallet underbygger at dette var en begrenset rømming, uttalte administrerende direktør Olav-Andreas Ervik i SalMar Ocean til iLaks.

Etter utslaktingen meldte SalMar inn et rømmingsomfang på 39 laks. Det fikk Fiskeridirektoratet til å reagere.

– At selskapet velger å presentere rømmingstallet på denne måten må stå for deres regning, men vår vurdering er fortsatt at dette sannsynligvis dreier seg om en rømming av et visst omfang og at miljøovervåking er nødvendig, skrev seniorrådgiver i tilsyns- og miljøseksjonen i kyst- og havbruksavdelingen, Monika Haugland, i en e-post til iLaks.

Haugland la til at tellemetodene, som brukes i oppdrettsnæringen, ikke er så nøyaktige som de burde vært, til tross for at både næringen og tilsynsmyndighetene har stort behov for større nøyaktighet.

Ruth Lillian Kjæmpenes. FOTO: Fiskeridirektoratet

Også kollega og seksjonssjef Ruth Lillian Kjæmpenes i Fiskeridirektoratet region Midt etterlyser større nøyaktighet. I et intervju med Teknisk Ukeblad sier hun at det faktum at man ikke vet hvor mange fisk som rømte fra havriggen, illustrerer et problem, spesielt når mengden fisk blir så stor at man har utfordringer med å si hvor mye fisk det er.

Det er plass til omtrent 1,5 milioner fisk i «Ocean Farm 1». Det var rundt 700.000 laks i anlegget da rømmingshendelsen oppstod.

– Unøyaktighet i antall fisk er et stort problem i norsk fiskeoppdrett, og antallet er grunnleggende for å kunne ha kontroll på både biomassen og antall fisk ved en eventuell rømming. I dag har vi ikke gode nok systemer for dette, og vi har ikke tall som er nøyaktige nok. Dette er et av de områdene Fiskeridirektoratet kommer til å ha svært stort fokus på. Dette er blant kjerneoppgavene vi må ha kontroll på, sier Kjæmpenes til Teknisk Ukeblad.