– Dette er et effektivt verktøy

Nyheter
751

Fiskeavl er i fokus på den første samlingen for sjømatnæringens nye trainee-program. Arrangøren, NCE Seafood, har alliert seg med genetikkselskapet SalmoBreed for å drille de 24 trainee’ene innen dette fagfeltet.

Les også: Nå starter trainee-programmet for sjømat

Hege Hovland jobber som markedsansvarlig i Benchmark Holdings. Med sin yrkesbakgrunn, blant annet i EWOS, er særlig fiskeavl hennes kjerneområde.

Hege Hovland

Avl
Britiske Benchmark Holdings ble i sin tid startet opp av en håndfull veterinærer. Selskapet er børsnotert i London, og har fire divisjoner: Dyrehelse, avl og genetikk, bærekraft vitenskap og teknisk publisering.

Det heleide datterselskapet SalmoBreed holder til i Bergen, og driver produksjon av rogn hos lisensprodusenter, Salten Stamfisk, Bolaks og Erfjord Stamfisk.

– Det er de som har stamfiskkonsesjon er de som eier fisken, vi eier ikke fisken, presiserer Hege Hovland.

Grunnvarme
SalmoBreeds islandske søsterselskap Stofnfiskur, som betyr stamfisk, har all sin produksjon på land. Rogn og yngelproduksjonen er basert på grunnvarme, som det er rikelig av på Island.

– Vi kan bore så dypt vi vil, for å få den temperaturen vi vil ha. Stofnfiskur kan levere rogn hver dag, fortsetter hun.

For å illustrere verdiene i målrettet avl forteller hun at fra 1957 til 2005 har standard kylling vokst fra 905 til 4202 gram.

– Det er kun grunnet individutvalg og det å drive planlagt avl. Så dette er et effektivt verktøy.

Etikk
For laks og ørret prioriterer SalmoBreed særlig tilvekst, robusthet, luseresistens, fettinnhold, pigmentering i kjøttet og slakteutbytte.

– Dette er det kundene våre etterspør, sier Hovland.

Avl innebærer naturligvis etiske problemstillinger.

– Når vi driver avl er fiskehelse og fiskevelferd sentralt. Se på belgisk blå fe, avlet for kjøtt så de knapt kan stå på beina. Det er kjæledyr som ikke klarer å føde barna sine naturlig. Vi velger fisk som er sunn. Sånn opprettholder vi fiskehelsen, sier hun og legger til at fisken de avler på opprinnelig ble hentet fra de beste lakseelvene.