Dette avdekket Mattilsynet da de kikket Firda Seafood i kortene

Nyheter
0

Fasiten ble tre avvik og et forbedringspunkt.

Revisjon av oppdrettsselskapene på systemnivå er ett av verktøyene Mattilsynet benytter for å påse at regelverket etterleves i havbruksnæringen. Mattilsynet har gjennomført flere internrevisjoner av oppdrettsselskaper i løpet av dette året.

Ifølge revisjonsrapporten fra gjennomgangen hos Firda Seafood ble det avdekket tre avvik og et forbedringspunkt. Avvikene gjaldt mål og delmål, risikovurderinger, planer og tiltak, samt avvikshåndtering.

– Vi har i høst gått gjennom en god og konstruktiv revisjonsprosess med Mattilsynet, og vi ser positivt på at vi har lært mye og fått anledning til å utvikle oss videre gjennom denne systemrevisjonen, uttaler Nicolai Berg-Arnesen, konserndirektør oppdrett hos Firda Seafood Group, i en kommentar til iLaks.

– Tar lærdom
Berg-Arnesen understreker at de er opptatt av å forbedre seg og lære av de funnene Mattilsynet har gjort.

Nicolai Berg-Arnesen, konserndirektør for oppdrett i Firda Seafood. Foto: Tina Totland Jenssen

– Vi tar lærdom av revisjonen og prosessen, og vi skal bruke tilbakemeldingene på å forbedre systemene våre. Nå skal vi i første omgang bruke kommende uker på å lage en plan for utbedring, og så vil vi i tiden ut over det konsekvent jobbe med forbedringsarbeid. Vi ser frem til videre godt samarbeid med Mattilsynet for å gjøre dette, sier konserndirektøren.

– Vi arbeider også med å forbedre utstyr og rutiner inn mot ikke-medikamentell behandling, hvor den nye brønnbåten vår og styrket forebygging er tiltak som settes inn for langsiktige løsninger, legger Berg-Arnesen til.

Koblingen mellom mål, beslutninger og tiltak
Rapporten viser at det er identifisert mangler knyttet til fastsettelse av overordnede mål med tilhørende konkrete og evaluerbare delmål i internkontrollarbeidet, samt utarbeidelse av planer og tiltak for å oppnå målene.

“Dere har utarbeidet strategi, mål og delmål, men beslutningsprosessen og hvordan dette resulterer i handlingsplaner og tiltak er uklar. Vi kan heller ikke se hvordan risikovurderinger vektlegges i prosessen. Systematikken i målstyringen og hvordan manglende måloppnåelse blir evaluert, kommer ikke fram i innsendt dokumentasjon”, begrunner Mattilsynet.

“Firda Eir” er Firda Seafood Groups nye brønnbåt. Foto: Norse Shipyard

Uklart om overordnet risikobilde
Det er også funnet mangler knyttet til kartlegging av farer og problemer og på denne bakgrunn også mangler knyttet til vurdering av risiko, og kan ikke vise hvordanplaner og tiltak utarbeides for å redusere risikoforholdene.

“Mangler beskrivelser av helhetlig risikostyring på overordnet nivå og kan ikke vise hvordan innsamlede data danner grunnlag for et samlet, overordnet risikobilde. Styringssystemet eller dokumentasjonen vi har sett viser ikke hvordan dere vurderer og tar beslutninger om risikoreduserende tiltak, eller hvilke risikovurderinger som ligger til grunn for beslutningene”, fremgår det av rapporten.

Mangelfullt om avvikshåndtering som strategisk verktøy
Mattilsynet har også konkludert med at selskapet har mangler knyttet til rutiner for å forebygge, avdekke og rette opp avvik fra krav fastsatt i eller i medhold av akvakulturlovgivningen.

“Revisjonen avdekket at det er uklart hvordan avvikshåndteringen benyttes til strategisk arbeid, kontinuerlig forbedring og læring på tvers. Ledelsen uttaler at dere har en del å gå på i forhold til dybdeanalyse og korrigering, men at dere er på vei.

Mattilsynet identifiserte ett forbedringspunkt. Det gjaldt for selskapets internkontroll.

Bakgrunnen for revisjonen
I fjor døde 57,8 millioner laks og 2,4 millioner regnbueørret i sjøfasen i norskeoppdrettsanlegg. Av det totale antallet slaktet laks i fjor ble 17,5 prosent nedklassifisert til produksjonsfisk. Dette er en økning på 12,3 prosentpoeng siden målingen startet i 2018.

Produksjonsfisk er fisk med sår, misdannelser, grove behandlingsfeil eller indre kvalitetsfeil. Det er rimelig å anta at fisk som blir klassifisert som produksjonsfisk har hattdårlig velferd. Behandling og sykdom er to mulige bakenforliggende årsaker til velferdsutfordringer og et høyt antall produksjonsfisk.

Produksjonsfisk (%) i perioden uke én, 2018 til og med uke 14, 2025 for Firda Sjøfarmer, og fra og med uke 15, 2025 til og med uke 30, 2025 for Firda Havbruk. Kilde: Mattilsynets datagrunnlag for innrapporterte slaktemeldinger. Grafikk: Mattilsynet