– Det vil være rart om de ikke hensyntar dette

Nyheter
0

Måsøvals økonomidirektør Anders Hagestande forventer at panteverdier og finansiering blir håndtert i et nytt havbruksregime. 

Dersom Regjeringen får det som de vil, kan det bli store endringer i systemet for lisenser og pantegrunnlag. Det er blant annet foreslått å erstatte selskaps-MTB’en med omsettelige lusekvoter. Foreløpig er det uklart hva dette kan gi av konsekvenser.

Som mange andre oppdrettsselskaper har Måsøval finansiert investeringer med bruk av gjeld, hvor pant er tatt i konsesjonsverdiene. Ifølge finansdirektør Anders Hagestande har ikke konsernet tatt stilling til sekundære effekter av de nye forslagene.

– Vi har ikke spekulert i hvordan Havbruksmeldingen vil slå ut for pant, gjeldsfinansiering eller for bankene, sier han til iLaks.

Kapitalkrevende bransje
Rådgivningsselskapet KPMG vil ikke utelukke at de foreslåtte grepene i Havbruksmeldingen kan medføre reduksjon i panteverdier. Dette har Hagestande fått med seg. Han forventer at forholdet vil bli ivaretatt på en forsvarlig måte.

– Myndighetene vet at dette er en kapitalkrevende bransje, sier han.

Økonomidirektøren utdyper:

– Det vil være rart om de ikke hensyntar dette, både for å finansiere investeringer i næringen og for å hensynta bankenes behov for sikkerhet, dersom de velger å innføre regulering som foreslått i Havbruksmeldingen.

Business as usual – inntil videre
Hittil har ikke de foreslåtte tiltakene gitt de store effektene for kursene til de børsnoterte selskapene. En av forklaringene på det er at forslagene er vage og lite konkrete.

Hagestande medgir at det er vanskelig å forutse når og hvilke deler av Havbruksmeldingen som faktisk blir implementert.

– Jeg har ingen forutsetninger til å spå om, og eventuelt når, regulering vil implementeres, sier han.

– Inntil da jobber vi med å kontinuerlig bedre driften vår, noe som vi tror vil være verdifullt med både gjeldende og eventuelt ny regulering av næringen.

Les også: KPMG: Økt politisk involvering i næringen kan gi høyere volum- og kostnadsrisiko