– Det var riktig timing for både meg og selskapet, sier mannen bak Fredrikstad Aquafarms

Nyheter
2315

Styreleder og gründer i Fredrikstad Aquafarms, David Tehrani, innrømmer at selskapet bevisst har gått stille i dørene, inntil nå.

Torsdag morgen skrev iLaks at selskapet planlegger en fabrikk for produksjon av fluelarver av svart soldatflue på Torp i Fredrikstad, som skal brukes som fiskefôr. Nyheten, som først ble publisert i lokalavisen Fredrikstad Blad, kom litt ut av ingenting. Ifølge Tehrani var det helt bevisst.

– Vi har vært stille, det var avisen som kontaktet oss. Fredrikstad Aquafarms ble nylig etablert, sier Tehrani til iLaks.

Men selv om etableringen er ny, ble prosjektet født for en stund siden.

– Jeg har tenkt på dette siden 2015, og ventet på mulighetene. Folk ønsker miljøvennlig laks. For å si det sånn, du hadde ikke ringt meg for et år siden. Det var riktig timing for både meg og selskapet, sier Tehrani.

Har bygget allianser med fagmiljø
Ifølge han kom muligheten da EU gjennomførte en regelverksendring som skal sikre trygg produksjon og bruk av insekter som fôr. I desember i fjor meldte Mattilsynet at det også i Norge ble åpnet for bruk av insekter som proteinkilde ved produksjon av fiskefôr.

– Mens jeg ventet på lovendringene, undersøkte jeg mulighetene for å se om prosjektet var gjennomførbart, sier Tehrani.

Og tiden, mener han selv, har han brukt godt. Spesielt til å bygge allianser med fagmiljø.

– Jeg har fått med meg folk fra universitetet i Oslo og NBMU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet journ.anm.). Også ingeniørselskapet COWI har sagt seg interessert, forteller Tehrani til iLaks, og legger til at også Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) er involvert.

Mener biologibakgrunn gir en fordel
Selv har bakgrunn fra Universitetet i Oslo, hvor han tok hovedfag i biologi. Han har også hatt forelesninger ved universitetet. Videre har han sittet i bystyret i Fredrikstad i en årrekke. Biologibakgrunnen mener Tehrani kan gi han en liten fordel i produksjonen.

– Jeg kan se og lese naturens språk, selv om jeg ikke er ekspert på produksjon av larver. Det er NIBIO. Men vi kan veldig mye om larver, det gjelder bare å optimalisere ting. Bakgrunnen fra biologi gjør nok at jeg forstår de biologiske prosessene litt bedre, enn for eksempel en jurist ville gjort. Det gjør at satsingen føles tryggere, sier han.

Investeres i underkant av 300 mill.
Det er i Fredrikstad, nærmere bestemt på Øra industripark, at selskapet skal etablere seg i lokaler. Til lokalavisen sa Tehrani at de skulle starte opp på Torp, men til iLaks torsdag forteller han at de har fått nye lokaler på Øra. Her skal nødvendig utstyr installeres.

Ifølge han planlegges det å investeres litt i underkant av 300 millioner kroner i prosjektet.

– Produksjonen må gå gradvis, men vi tenker at vi i fremtiden skal produsere årlig rundt 150.000-200.000 tonn fluelarver. Da kan begynne å snakke om at bedriften tjener penger, sier Tehrani.

Ifølge Tehrani er ikke hele finansieringen på plass, men «deler av den».

– Vi jobber med å hente inn kapital, men en del av formalitetene er på plass og vi har fått signaler fra tyngre aktører. De er veldig interesserte, men det er snakk om store penger, sier Tehrani, og understreker selskapet ikke har dårlig tid.

– Vi har valgt å gå inn gradvis, og det har vi tenkt å fortsette med. Vi skal bruke tiden. Vi driver ikke med cowboybusiness, men tenker langsiktig og trygt, sier han.

Navneforveksling?
Det ble også tidligere nevnt at selskapet planlegger et anlegg for landbasert oppdrett av laks og ørret på Øra. Men dette ligger langt fram i tid, ifølge Tehrani.

– Vi kommer til å ha pilotprosjekter for å si hvordan laks og ørret fungerer med denne type fiskefôr. Men målet er å vise at det kan brukes, slik at vi får vist det fram til potensielle investorer.

– Men vi begynner med larven først, for å si det sånn.

Og når det gjelder en mulig navneforveksling med Nordic Aquafarms som bygger et landbasert anlegg på Øra, svarer Tehrani lokalpatriotisk:

– Jeg har kjøpt rettighetene til Fredrikstad Aquafarms. Det er viktig å få byen med i navnet. Det ville vært veldig unaturlig å kalle selskapet noe annet.