Nyoppstartet selskap skal bygge fabrikk for produksjon av fluelarver på Torp i Fredrikstad

Nyheter
2756

Fredrikstad Aquafarms planlegger også et landbasert anlegg for oppdrett av laks og ørret, der fluelarvene skal brukes som fiskefôr.

Det skriver Fredrikstad Blad.

Styreleder og gründer i Fredrikstad Aquafarms er David Tehrani, en kjent lokalpolitiker fra Fredrikstad Arbeiderparti. Tehrani, som selv er utdannet biolog og har arbeidet som forsker ved Universitetet i Oslo, har fått med seg flere eksperter på oppdrett og veterinærmedisin.

Selskapet har nå leid et lokale på 1.500 kvadratmeter på Torp i Fredrikstad.

David Tehrani. FOTO: Privat

– Vi vil gå gradvis frem. Vi blir den første fabrikken i landet som satser stort på oppdrett av larver av svart soldatflue. Forskere i Norge har vist at fluelarvene egner seg utmerket som mat for laks og ørret. Et nytt EU-direktiv, som Norge har fulgt opp, åpner for oppdrett av fluelarver, sier Tehrani.

Ifølge Tehrani er finansieringen allerede på plass, og selskapet håper å starte opp produksjonen i mai 2019. Planen er å ta inn et mindre antall fluer, som skal bli grunnstammen i et større anlegg.

Neste steg er å bygge at anlegg for for oppdrett av laks og ørret på land, som skal fôres med fluelarver fra egen fabrikk. Planen er dette anlegget skal ligge på Øra industriområde, hvor også Fredrikstad Seafoods holder til.