– Det relative bildet, bare på fire-fem år, har forbedret seg kraftig

Nyheter
0

Salmon Evolution gjør seg klar for en game changer.

På Indre Harøy i Hustadvika kommune, nord for Molde, ligger anlegget til Salmon Evolution. Det har en årlig produksjonskapasitet på 8.000 tonn sløyd laks.

Den første fisken ble satt ut i første kvartal i 2022. Nå er alle de tolv karene på anlegget tatt i bruk, og i første kvartal i år gikk selskapet for første gang i pluss.

Nylig besluttet det børsnoterte selskapet å starte andre fase i utviklingen av lokaliteten på Indre Harøy. Det innebærer at de skal bygge en ny parallell produksjonsfasilitet. Dette arbeidet er nettopp satt i gang.

– Det blir en game changer for selskapet å få opp fase to, sier administrerende direktør Trond Håkon Schaug-Pettersen til iLaks.

Tre etasjer høy: Inngangspartiet til Salmon Evolution sitt anlegg på Indre Harøy. Foto: Kjartan Aa Berge

God kvalitet og tilvekst
Toppsjefen er svært tilfreds med det selskapet har klart å få til på sitt landbaserte hybridanlegg.

– Vi tjente penger for første gang i første halvår, selv om volumet fortsatt er lite. Og vi hadde en kost på 64 kroner kiloen i andre kvartal.

Oppdrettsselskapet tok i bruk det første karet i mars 2022, og har allerede opparbeidet seg mange erfaringer.

– Nå har vi produsert fisk to og et halvt år, og vi er nå på den 16 gruppen. Så vi har gjort oss veldig mye erfaringer. Det vi ser er at vi klarer å produsere en fisk med en veldig god kvalitet, med en god tilvekst, forteller han.

Nå er de snart klar med en ny slakting. Laksen svømmer rolig i det enorme karet.

– Den fisken har en snittvekt på 4,5 kilo, opplyser Schaug-Pettersen.

Slakteklar om tre-fire uker: fisk på 4,5 kilo i et av karene til Salmon Evolution. Foto: Kjartan Aa Berge

Innovasjon ikke smertefritt
Ifølge direktøren var listen lagt høyt da de startet produksjonen.

– Vi er egentlig allerede innenfor det som var i utgangspunktet veldig ambisiøse mål. Vi ser jo det når vi kommer til superiorandel på over 96 prosent, som er fantastisk. Vi hadde som måltall 95, sier han.

Direktøren forteller at de ikke har støtt på de største utfordringene. Riktignok har det hatt noen AGD-utfordringer for halvt annet år siden, men det fikk de håndtert. Og dødeligheten har vært lav.

– Når du driver innovasjon, så vil man møte utfordringer. For gruppene vi tok ut til slakt i andre kvartal, lå dødeligheten på mellom tre og fire og en halv prosent. Det viser jo at det er virkelig mulig, sier han entusiastisk.

Fra innkjøringen til Salmon Evolution sitt anlegg på Indre Harøy. Foto: Kjartan Aa Berge

Full paritet
Det er fremdeles knyttet spenning til lønnsomheten i landbasert oppdrett. Trond Håkon Schaug-Pettersen har opplevd at tiden har vært på deres side.

– Det relative bildet, bare på fire-fem år, har forbedret seg kraftig, sier han, og utdyper:

– Hvis du går fire-fem år tilbake var jo produksjonskostnadene i sjøen mye lavere og lisenskostnadene var lavere. Når du sammenligner det her mot sjø, så var jo egentlig dette mye mer marginalt den gang.

Nå mener den tidligere corporate finance-mannen at mye har endret seg.

– Produksjonskostnadene i sjøen har gått i taket. Og det samme med lisensverdiene. Hvis du regner inn lisenskost og justerer for grunnrente, så er du egentlig på full paritet når det kommer til vekst, slår han fast.

Herfra styres alt: Trond Håkon Schaug-Pettersen sammen med gjengen på kontrollrommet. Foto: Kjartan Aa Berge

Cash is king
Når utbyggingen av fase to står ferdig, mot slutten av 2026, skal anlegget kunne produsere ytterligere 10.000 tonn fisk per år, slik at den totale produksjonskapasiteten blir på 18.000 tonn.

– Etter at fase to er realisert vil vi ha en årlig omsetning på en og en halv til to milliarder kroner, og vi vil ha en fri kontantstrøm etter rentekostnader på en halv milliard kroner, forteller direktøren, og legger til:

– Når du får kontantstrømmer, så kan du faktisk vokse mer organisk.

Det siste utbyggingstrinnet, fase tre, er ikke besluttet bygget ut ennå. Etter planen skal den siste fasen være ferdigstilt i 2029. Schaug-Pettersen tror at dette vil bli en realitet. Da vil verdens største landbaserte oppdretter ha en årlig produksjonskapasitet på 36.000 tonn fisk.

– Gitt at man bare ruller alt inn i fase tre, så klarer vi det i løpet av en treårsperiode. Det bør absolutt være mulig, tror han.

I tillegg til det nye produksjonsløpet skal den landbaserte oppdretteren også bygge en egen postsmoltavdeling. Det arbeidet starter de opp til neste år, og skal være ferdig når fase to er klar.

Byggingen av ny inntaks- og rensestasjon for sjøvann er godt i gang hos Salmon Evolution. Foto: Kjartan Aa Berge