– Det holder ikke med frivillig rapportering av sykdom fra oppdrettsnæringen

Nyheter
0

Ewa Harasimczuk er fagansvarlig for fiskehelse ved Veterinærinstituttet. Hun mener at det er behov for en fullstendig oversikt over alle de vanligste fiskesykdommene, og ikke bare de listeførte sykdommene.

– For å gi kunnskapsbaserte råd, trengs det oversikt over vanlige sykdommer som vi vet påvirker både helse og velferd i stor grad. Oversikten blir ikke vitenskapelig god nok dersom den kun er basert på frivillighet, sa hun under et fiskevelferdsseminar på Forskningsdagene i Oslo.

Pasteurellose er et eksempel på en fiskesykdom som oppdrettere ikke har plikt til å melde fra om. AGD (amøbegjellesykdom) er heller ikke en listeført sykdom, og det er ingen aktiv overvåking av AGD i Norge.

Ewa Harasimczuk under sitt foredrag på fiskevelferdsseminaret. Foto: Mari Press / Veterinærinstituttet

Les også: – Varmere sjø skaper selvfølgelig grobunn for andre organismer

– Siden smitte lett spres i vann og fordi enkeltdyrbehandling er vanskelig, er det helt avgjørende å forebygge sykdom bedre enn vi gjør i dag. Det er forskningsmiljøenes rolle å tette kunnskapshull, men også si tydelig ifra der vi har kunnskap nok til å si at dyrevelferden er for dårlig, sa Harasimczuk sin kollega Kristine Gismervik under seminaret.

Ifølge Harasimczuk kan en helhetlig sykdomsoversikt gi en mer effektiv sykdomsbekjempelse.

«Haltende helse gir ingen lakselykke» var budskapet på fiskehelseseminaret, som var arrangert av Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet. De høye dødelighetstallene i oppdrettsnæringen viser at sykdom og dårlig fiskehelse fortsatt hindrer en god nok dyrevelferd for den norske oppdrettsfisken.