– Det har ikke vært som å møte en lærekuve, det har vært som å møte en lærevegg

Nyheter
0

Hvis SalMar Aker Ocean skal lykkes med sin spektakulære vekstplan til havs, må de lytte til laksen.

Fremtiden ligger til havs. I hvertfall for SalMar Aker Ocean. Oppdrettselskapet, som er et joint venture mellom SalMar og Aker, sikter på en årsproduksjon på 150.000 tonn laks innen 2030.

Kristine Hartmann, utviklingsdirektør i SalMar Aker Ocean, legger ikke skjul på at det er en svært spenstig ambisjon – å på ti år nå samme produksjon som SalMar har utviklet på 29 år.

Lærevegg
– Det har ikke vært som å møte en lærekuve, det har vært som å møte en lærevegg, sier hun under et innlegg på årets AquaVision, som arrangeres i Stavanger Konserthus denne uken.

Hartmann er en del av en stab som på kort tid har vokst til 30 ansatte. Hun er ikke ukjent med pionérarbeid innen teknologi og biologi til havs, med sin bakgrunn fra krillselskapet Aker BioMarine.

– Vi vil trenge nye lokaliteter, nytt reguleringsregime, vi vil trenge biologisk kompetanse – vi vet ikke hvordan laksen vil oppføre seg i åpent hav – og vi trenger definitivt ny teknologi, sier hun.

SalMars “Ocean Farm 2”. Illustrasjon: Mariculture

I tråd med Gustav Witzøe og SalMars grunntanke skal en også her produsere laksen på laksens egne betingelser.

Sjefen
– Laksen er sjefen vår, vi må lytte til hans behover, sier hun, og legger til: – Han ser etter rent vann og vannstrømmer og riktige temperaturer – ikke for varmt og ikke for kaldt.

Hun peker på behovet for å utvikle større og mer robuste havrigger, og viser en illustrasjon av en moderne brønnbåt ved siden av den første havriggen “Ocean Farm 1”, den nyeste generasjon havrigg og Oslo Rådhus.

– Det er store dimensjoner her, sier hun, og supplerer at den nye rigg-generasjon vil kunne romme fem millioner laks.

– Vi må også utvikle egne båter for å betjene havriggene, sier Hartmann.

Kristine Hartmann, SalMar Aker Ocean. Foto: Trine Forsland