– Det er vanskelig å få solgt fôr med insektmel på grunn av økt pris

Nyheter
841

Men Skretting tar avstand fra uttalelsen om at det er lite interesse fra fiskefôrprodusenter for insektmel.

Mandag skrev iLaks at et team av sju forskere i NIBIO ønsker å finne ut om organisk restavfall fra insektlarveproduksjon kan brukes til miljøvennlig gjødsel og plantevernmiddel.

– Per i dag vil larver være et dyrere alternativ enn tradisjonelt fiskefôr. Derfor er det lite interesse hos fiskefôrprodusenter per i dag. Det kan endre seg på til, for eksempel dersom det blir så viktig for oppdrettsbransjen å være mer miljøvennlig at de er villige til å betale mer for fôret sitt. Dersom vi finner ut at avfallsstoffet fra larveproduksjonen også kan ha en verdi innen landbruksproduksjon, vil det gi insektprodusentene enda et ben å stå på, har stasjonsleder Gunnhild Jaastad ved NIBIO Ullensvang uttalt til Hardanger Folkeblad i anledning prosjektet.

Både Nordlaks og Lerøy er to havbrukere som allerede bruker insektmel, og Skretting har i dag samarbeid med flere insektmelprodusenter for å få skalert opp produksjonen. Sistnevnte sier til iLaks at det fortsatt er flere områder som de må forske mer på når det gjelder insektmel, og dermed hilser Skretting NIBIOs prosjekt velkommen.

– Allerede i 2018 var Skretting den første til å inkludere insektmel i kommersielle fôrresepter, og vi har i dag blant annet settefiskfôret Nutra Buzz på markedet. Vi forpliktet oss tidlig til å ta i bruk insektmel for å få opp produksjonen hos insektmelprodusentene, og vi bruker også ressurser på å hjelpe dem med å få til større og stabil kvalitet på produksjonen, sier Mads Martinsen, direktør for produktutvikling hos Skretting Norge.

– Men vi må erkjenne at det er vanskelig å få solgt fôr med insektmel på grunn av økt pris. Det betyr ikke at vi gir opp, vi er nødt til å jobbe med dette nå for å sikre oss nye, gode råvarer som vi kan nyte godt av både nå og for framtiden, avslutter han.

Prosjektet til NIBIO, med tittelen «MultiFuelLarve – fra organisk restavfall til verdfulle larveprodukt», starter opp i januar 2021 og skal vare frem til 2024.