– Det er tid for en ny konsesjonsordning som favoriserer oppdrettere som tar bærekraft mer på alvor

Nyheter
1302

Styreleder og aksjonær Brynjar Forbergskog i Akvafuture i Brønnøysund vil at politikerene skal legge til rette for mer bærekraftige konsesjoner.

I forrige måned skrev iLaks at Akvafuture, som produserer laks i lukkede merder, gikk i pluss på bunnlinjen for første gang. Driften foregår på lokalitetene Sæterosen i Brønnøy kommune og Andalsvågen og Hamnsundet i Vevelstad kommune.

I år forventer selskapet å produsere mellom 6.000 og 7.000 tonn laks fra sine lukkede merder, og omsette for rundt 300 millioner kroner.

Styreleder og aksjonær i Akvafuture, Brynjar Forbergskog, har sammen med flere andre investorer investert rundt 330 millioner kroner i selskapet de siste fem årene. Hva selskapet er verdt, kan han ikke si noe om, men han mener flere ville vært villig til å betale mye for teknologien de har utviklet.

– Vi har ikke testet verdien av selskapet i markedet, så vi har ingen reell markedsverdi. Jeg har imidlertid klokkertro på prosjektet og har ingen planer om å selge. Dette kan bli virkelig stort hvis politikerne tilrettelegger for mer bærekraftige konsesjoner, sier Forbergskog i et intervju med Finansavisen torsdag i forrige uke.

Selskapet hadde ved årsskiftet tre FoU-konsesjoner for storskala produksjon og testing, som selskapet har søkt om forlengelse for. I tillegg fikk Akvafuture etter en klagerunde to utviklingskonsesjoner.

– I samtlige partiprogrammer står det at politikerne skal tilrettelegge for mer bærekraftig oppdrett. Likevel føler jeg at myndighetene har vært lite offensive. Det er tid for en ny konsesjonsordning som favoriserer oppdrettere som tar bærekraft mer på alvor. En slik konsesjonsordning burde stille strenge krav for å unngå lakselus, tiltak mot rømming og reduserte miljøutslipp, sier Forbergskog, og mener det kan bli aktuelt å teknologien ut i verden, hvis det ikke skjer noe fra politikernes side.