– Det er masse å gå på

Nyheter
638

Tidligere idag passerte Marine Harvests aksjekurs for første gang 150 kroner. I løpet av en måned har børsverdiene i selskapet svulmet opp med 20 prosent. Dette har gått parallelt med at spotprisene for laks har steget temmelig nøyaktig like mye i samme periode.

Kraftig oppgang på kort tid til tross, det kan være mer å hente i lakseaksjene.

Toppvalg
– Det er masse å gå på de neste tre til seks måneder; i alle fall 15-20 prosent, sier Swedbank-analytiker Marius Gaard til iLaks.

Han gikk i slutten av september ut med en klar oppfordring til sine kunder om å kjøpe oppdrettsaksjer. Samtidig dro Gaard opp sine lakseprisforutsetninger for 2017-2018 til 61,50 kroner pr kilo, fra tidligere 55 kroner i 2017 og 54 kroner i 2018. Marine Harvest-aksjen er, med et kursmål på 176 kroner, Swedbanks toppvalg i sektoren.

Les også: – Nå er tiden for å kjøpe oppdrettsaksjer

– Triggerpunktet blir når Marine Harvest for første gang skal guide på 2017 når de rapporterer 2. november, mener han.

Fremoverlent
– Noen lytter til hva vi analytikere tror. Når Marine Harvest sier noe, lytter hele verden.

– Tipper de vil være veldig fremoverlent på tilbudsvekst og pris for neste år: Det som virkelig betyr noe for aksjer. Det betyr multippelekspansjon og løft i estimater. Det betyr høyere aksjekurser, sier Gaard.

Samtlige lakseaksjer på Oslo Børs stiger i verdi idag. Mest stiger Grieg Seafood – med 3,4 prosent.

Alexander Aukner, lakseanalytiker i DNB Markets, tror også et er mer å hente for lakseaksjene i tiden fremover.

Oppadgående
– Sesongmessig er det fortsatt et oppadgående prisbilde og sell-side konsensus for 2017 prisen skal nok også videre opp – som burde støtte videre kursoppgang. Selv om vi forventer en videre positiv utvikling, vil nok ting gå litt roligere for seg enn hva vi har sett de siste ukene. Og valutaen, samt kostnadsinflasjon, ligger jo og lurer i bakgrunnen, påpeker Aukner.

Ikke alle meglerhus tror på kursløft.

ABG Sundal Collier, Norne Securities og Nordea Markets har på seinsommeren og i høst vært klare i sine råd om å holde seg unna lakseaksjer. Norne har lenge hatt salgsanbefaling på sektoren, mens Nordeas analytiker Kolbjørn Giskeødegård i midten av august gikk ut med en analyse hvor han advarte om en perfekt storm i laksemarkedet.

Les også: Fra massiv underdekning til massiv overdekning

40 prosent nedgang
“Etter et kvartal med betydelig underdekning fra Norge, er vi ved foten av den største sekvensielle volumopptrapping siden 2011. Denne opptrappingen vil målrette markeder med sviktende etterspørsel og svekket absorberingskraft. Derfor forventer vi en 40 prosent prisnedgang fra toppen og et volatilt prismønster over de kommende månedene.

Den nevnte Nordea-analysen forårsaket forøvrig et kursfall på totalt 11 milliarder kroner, og ga en foreløpig bunn i aksjekursene. Men den siste måneden har altså lakseaksjene steget kraftig.

Les også: Den perfekte kuling

– De har gått mye på kort tid, drevet av sterk lakseprisutvikling og mindre laks enn fryktet i markedet i høst (på grunn av høyere dødelighet og ugunstig fôrfaktor). Priseffekt trumfer bekymring på kost så langt. Stopper priseffekten opp, stopper kursene, fortsetter lakseprisene sterkere enn forventet, er det sannsynlig at det kan dra kursene enda litt til opp, skriver Kolbjørn Giskeødegård i en epost til iLaks.