Sogn Aqua har mer enn nok å henge fingrene i mens de realiserer verdens største kveiteanlegg på land.
Årsresultat fra 2016 er i det lavere sjiktet for den landbaserte kveiteoppdretteren, naturlig nok med tanke på at Sogn Aqua fortsatt bygger biomasse for fremtiden.
– Ja, vi holder å bygge på. Vi har gått fra utsett på titalls tusen til flere hundretusen. Vi holder på å etablere et nytt anlegg. Resultat er at vi legger om på hele driften. Vi har investert i Ortnevik, hvor vi holder på å sette ut fisk. Så har vi bygd på eksisterende. Det er krevende øvelser. Det å bygge og drifte samtidig, men vi bygger masse for fremtiden.
Det sier daglig leder i Sogn Aqua, Jan Arne Brekke, til iLaks.
Tidkrevende
Han sier videre at ting tar tid, men at det er et langsiktig perspektiv på det hele.
– Vi forventer ikke noe gode tall på et par år. Det er langsiktig. Det er bare sånn det er, sier han.
Brekke sier selskapet hadde forventet at det skulle gå raskere.
– Det er tidkrevende. Det begynner å vokse til, spesielt på 2017 er det god tilvekst og overlevelse. Det er langt fram til vi starter slakting i 2019/2020. Det er et stykke fram. Vi ligger i rute, men det har tatt lengre tid enn vi regnet med.
Gode vannforhold
Sogn Aqua har etablert seg i området på grunn av dypvannet i Sognefjorden. Vannet er kveitas naturlige habitat, og det er grunnen til at anlegget ligger der det gjør.
– Det blir tatt vann fra samme dyp. Det er positivt. Åtte til ni grader er ganske optimalt. Om vinteren er det mellom åtte til ni grader, opp omtrent til ti grader på sensommeren, da er det helt superoptimalt. Vi har en stabil produksjon, det hopper ikke opp og ned hver dag.
Slantevika Kveitebruk ligger mellom Bjordal og Otnevik på sørsiden av Sognefjorden i Høyanger kommune. Det landbaserte anlegget ligger på et nedlagt småbruk.
Selskapet ønsker å produsere mellom 600 og 700 tonn kveite årlig, som tilsvarer halvparten av verdensproduksjonen.
Balanseverdien til selskapet er på 88,5 millioner kroner. Varelageret er på 37,3 millioner kroner.