Molde-baserte Orivo mener nytt DNA-prosjekt er begynnelsen på å få den globale fiskefôrbransjen til å dokumentere med labtesting hva laksen spiser.
I desember fikk Orivo tildelt 5,9 millioner kroner av Forskningsrådet til innovasjonsprosjektet «Ny analyseteknologi for detektering og kvantifisering av arter i fôr og fôringredienser». Blant partnerne i DNA-prosjektet er den danske fôrprodusenten BioMar. De to selskapene har samarbeidet over flere år.
Ifølge Orivo er målet med prosjektet, som har et samlet budsjett på 8,6 millioner kroner, å utvikle en kvantifiserbar DNA-analysemetode for å muliggjøre presis bestemmelse av artssammensetningen i fôrrelaterte prøver.
– De DNA-baserte analysemetodene som for øyeblikket er tilgjengelige i markedet, er enten upålitelige når det gjelder kvantifisering eller er ikke i stand til å oppdage ukjente arter som er til stede i en prøve, uttalte daglig leder Svein Erik Haugmo i en pressemelding i forrige måned.
Til Romsdals Budstikke sier Haugmo at dette er starten på å få den globale fiskefôrbransjen til å dokumentere med labtesting hva laksen spiser. Dokumentasjonen selskapet skal bidra til, med DNA-prosjektet, vil kunne bevise om fisken er bærekraftig eller ikke, mener Haugmo.
– Det er ingen i verden som har klart å utvikle den teknologien som vi skal utvikle nå, sier han til avisen.
Prosjektet vil starte i februar og pågå over tre år, men Orivo tar sikte på å introdusere tjenesten til markedet tidligere.
Les også: Garanterer opprinnelse for laksemel med DNA-teknologi